Migdały często mylone z orzechami, są tak naprawdę nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały wpływają na nasze jelita?
- Bogactwo witamin w migdałach
- Migdały a zdrowie
- Maślan sodu a migdały
- Znaczenie maślanu sodu dla jelit
- Migdały a ekologia
- Podsumowanie
Bogactwo witamin w migdałach
Migdały są bogate w witaminy i minerały. Zawierają potas, cynk, mangan, witaminę E, żelazo, kwas foliowy, miedź, witaminy z grupy B, magnez, błonnik, ryboflawinę oraz niacynę. Są bardzo odżywcze, a w 100 gramach kryje się:
- 604 kcal
- 21 g białka
- 52 g tłuszczy
- 7,7 g węglowodanów
- 12,9 g błonnika
Migdały a zdrowie
Migdały należą do najlepszych na świecie źródeł witaminy E, a spożywanie jej wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Regularna konsumpcja migdałów może sprzyjać właściwemu poziomowi cukru we krwi. Mają niską zawartość węglowodanów, ale są bogate w zdrowe tłuszcze, białko i błonnik, co czyni je idealnym wyborem dla osób z cukrzycą. Są też niezwykle bogate w magnez, a to minerał, którego wielu ludziom brakuje. Niski poziom magnezu może wpływać na wysokie ciśnienie krwi, więc to kolejny argument, by włączyć migdały do diety. Ponadto spożywanie jednej lub dwóch garści migdałów dziennie może przyczynić się do obniżenia cholesterolu.
Maślan sodu a migdały
Spożycie zaledwie garści migdałów dziennie może sprzyjać zdrowiu naszego mikrobiomu jelitowego. W jaki sposób? Migdały sprzyjają wytwarzaniu maślanu, czyli kwasu masłowego należącego do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Są one głównym źródłem energii dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelit. Jeśli nie jest możliwe regularne spożywanie przez Was migdałów, polecam włączyć maślan sodu dostępny w formie suplementu diety.
Znaczenie maślanu sodu dla jelit
Wciąż poznajemy ludzki mikrobiom, a naukowcy cały czas prowadzą badania w tym kierunku. Maślan wspiera barierę jelitową, która zapobiega przedostawaniu się bakterii i innych drobnoustrojów do krwi. W ten sposób maślan może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego, IBS (zespół jelita drażliwego) i zmniejszeniu dyskomfortu żołądkowo-jelitowego, takiego jak wzdęcia.
Jest ważny dla zdrowia jelit, ponieważ działa korzystnie na okrężnicę, umożliwiając jej prawidłowe i optymalne funkcjonowanie. Bierze również udział w sygnalizowaniu jelitom, aby zainicjowały proces wchłaniania składników odżywczych. Naukowcy twierdzą, że maślan wytwarzany w jelitach może dostać się do krwioobiegu, gdzie bierze udział w regulacji zdrowia w innych obszarach ciała, takich jak wątroba, mózg i płuca.
Migdały a ekologia
Mimo wielu korzyści płynących ze spożywania migdałów istnieją pewne zastrzeżenia dotyczące ich uprawy i wpływu na środowiskowego. Według danych dostarczonych przez Almond Board of California większość migdałów jest uprawianych w Kalifornii. Uprawa pochłania znaczną część rocznego zaopatrzenia stanu w wodę, co jest problemem dla niektórych w świetle problemów klimatycznych.
Podsumowanie
Ta wartościowa i zdrowa przekąska to bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Migdały zawierają sporo zdrowych tłuszczów, błonnika, białka, magnezu i witaminy E. Jedzmy migdały dla zdrowia naszego serca, trzustki i jelit. Zachowajmy jednak ostrożność w ilości spożywanych migdałów, gdyż są wysokoenergetyczne. Odpowiednia porcja dzienna to 25-50g.
- https://academic.oup.com/advances/article/9/1/21/4849000
- https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqac265/6708364?searchresult=1
Ja już sobie wyliczam migdały na sztuki, ale jakoś nikt nie przestał latać prywatnym odrzutowcem... Chyba muszę się przerzucić na wyliczanie fasoli.