Wiele produktów spożywczych stosowanych przez starożytne ludy z całego świata odkrywane jest obecnie na nowo. Niektóre z nich występują powszechnie, porastając wystarczająco żyzne gleby w regionach o umiarkowanym klimacie, a inne można nazwać bardziej egzotycznymi. Dobrym przykładem są tutaj słodkowodne algi znane najczęściej jako spirulina.
Czym jest spirulina?
Spirulina jest nazwą zbiorczą dla różnych gatunków zielono-niebieskawych alg, jednak główne to arthrospira. W ostatnich latach zyskała szczególnie dużą popularność w kręgach osób zainteresowanych zdrowym żywieniem. Miało to związek, z tym że na spirulinę uwagę zwrócili naukowcy NASA poszukujący skoncentrowanych źródeł substancji odżywczych dla kosmonautów podczas misji. Nie jest to jednak produkt nowoodkryty, bowiem jego potencjał zauważyli już członkowie azteckich cywilizacji.
Co zawiera spirulina?
Omawiane algi coraz częściej można spotkać w ofertach producentów suplementów diety. Mimo że spirulina jest produktem spożywczym sama w sobie, to zazwyczaj sięga się po nią w postaci wysuszonego proszku lub sprasowanych tabletek. Pozwala to na dostarczenie cennych substancji odżywczych do organizmu za pomocą relatywnie niewielkiej porcji.
Spirulina zawiera w swoim składzie m.in. białka, witaminy A i E oraz witaminy z grupy B, czy żelazo. Wydaje się być dobrym wyborem m.in. dla wegetarian i wegan starających się ograniczyć negatywny wpływ deficytów wynikających z rezygnacji z pewnych grup pokarmów. Ponadto cennym związkiem występującym w dużej ilości w omawianych algach jest chlorofil wykazujący silny potencjał antyoksydacyjny.
Spirulina w schorzeniach autoimmunologicznych?
Dzięki intensywnym badaniom naukowym znanych jest coraz więcej substancji pochodzenia naturalnego, które mogą modulować aktywność układu odpornościowego. Obok m.in. jeżówki purpurowej, czy lucerny, jest to właśnie spirulina. Zawiera ona poza substancjami odżywczymi liczne związki antyoksydacyjne potencjalnie wpływające na reakcje immunologiczne człowieka.
W badaniach na komórkach oraz organizmach zwierzęcych zaobserwowano, że spirulina wykazuje działanie przeciwzapalne. Związki w niej zawarte mogą bowiem hamować wydzielanie prozapalnej histaminy z komórek tucznych (np. w błonach śluzowych). Na działanie to zwraca się uwagę np. w infekcjach i alergiach, a także coraz częściej w chorobach cywilizacyjnych.
Nie do końca jednoznaczny jest wpływ spiruliny na choroby autoimmunologiczne. Mobilizuje ona substancje immunomodulacyjne w organizmie, co jednak niekoniecznie pożądane jest w chorobach wynikających z patologicznej aktywacji układu odpornościowego. Większość źródeł odradza stosowanie spiruliny w chorobach autoimmunologicznych, jednak cały czas podkreśla się potrzebę dalszych badań nad mikroalgami i życiem z tymi chorobami. W niektórych z eksperymentów wykazano bowiem, że związki zawarte w spirulinie pomocne mogą być w regulacji niektórych mechanizmów przynoszących poprawę zdrowia np. w cukrzycy typu 1.