Mleczko pszczele (ang. royal jelly), biała i lepka substancja galaretowata, jest formą wydzieliny gruczołów gardzielowych m.in. pszczół miodnych (apis mellifera). Promowane obecnie jako super pokarm.

  1. Skład mleczka pszczelego
  2. Właściwości mleczka pszczelego
  3. Dawkowanie

Mleczko pszczele służy do karmienia larw robotnic i trutni przez ich pierwsze 3-4 dni życia (według innych źródeł 2-3 dni życia), a królowej pszczół przez całe jej życie (w okresie stadium larwiego i w okresie czerwienia). Jest swego rodzaju odżywką, zawierającą węglowodany, tłuszcze, białka (i aminokwasy), witaminy, mikroelementy.

Skład mleczka pszczelego

  • wody (50% -60%)
  • białek (18%)
  • węglowodanów (15%)
  • lipidów (3% - 6%)
  • soli mineralnych (1,5%)
  • witamin

W oparciu o nowoczesną analizę spektrometryczną wykryto około 185 związków organicznych w mleczku pszczelim. Z oczywistych przyczyn jeszcze nie wiemy, jak oddziałują one na zdrowie człowieka, na razie odkryto właściwości części z nich.

Znajdują się tam kwasy tłuszczowe, białka, adenozynomonofosforan (AMP), adenozyna, acetylocholina, polifenole i hormony, takie jak testosteron, progesteron, prolaktyna i estradiol, są innymi przydatnymi składnikami biologicznymi, które są obecne w mleczku pszczelim.

mleczko pszczele

Podejrzewa się, iż nienasycony kwas tłuszczowy 10-hydroxy-2-decenowy (ang. 10-hydroxyl-2-decenoic acid) wykazuje działanie antynowotworowe oraz jako naturalny antybiotyk (jednak nie rozpędzałbym się z wyciąganiem wiążących wniosków, gdyż było to badanie dotyczące linii komórkowych).

Właściwości mleczka pszczelego

  • przeciwutleniające
  • antynowotworowe (na razie na liniach komórkowych)
  • przeciwstarzeniowe
  • przeciwzapalne
  • przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne

Kulturystów powinien zainteresować fakt, iż mleczko pszczele (100 mg na kg masy ciała dziennie) chroni przed oksydacyjnym uszkodzeniem wywołanym przez anapolon (oxymetholone). Sprawdzano również ochronę w trakcie stosowania winstrolu (stanozolol). Anapolon (5 mg na kg masy ciała przez 28 dni) powodował spadek aktywności katalazy, zwiększoną peroksydację lipidów w jądrach myszy. Dowiedziono ochronnego wpływu mleczka pszczelego na gonady, którego suplementacja powodowała poprawę takich parametrów nasienia, jak: ruchliwość, dojrzałość i objętość oraz zmniejszała uszkodzenie DNA.

Mleczko ma wpływ na ilość czerwonych krwinek, wzrost hemoglobiny, hematokrytu, spadek ilości glukozy mierzonej na czczo, wzrost stężenia testosteronu (efekt silniejszy u kobiet, niż u mężczyzn), samopoczucie i zdrowie psychiczne. Ponadto (w dawce 800 mg dziennie) łagodzi objawy menopauzy (zaburzenia lękowe, ból grzbietu)

Dawkowanie

Od kilkuset mg do kilku gramów dziennie.

Wydaje się, iż mleczko pszczele posiada wiele cennych właściwości, choć niektóre wymagają udowodnienia u ludzi, a nie na liniach komórkowych lub zwierzętach.

Referencje:

  • Visweswara Rao Pasupuleti, 1 , 2 , * Lakhsmi Sammugam, 2 Nagesvari Ramesh, 2 and Siew Hua Gan “Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/
  • Jadwiga Górnicka “Apteka natury”, Warszawa 2003
  • Artur Pietrusa, Kamil Derbisz „Produkty pszczele Część IV: Mleczko pszczele” http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2936
  • Najafi G., Nejati V., Shalizar Jalali A., Zahmatkesh E. Protective role of royal jelly in oxymetholone-induced oxidative injury in mouse testis. Iranian Journal of Toxicology. 2014;8(25):1073–1080.
  • Morita H1, Ikeda T, Kajita K, Fujioka K, Mori I, Okada H, Uno Y, Ishizuka T. “Effect of royal jelly ingestion for six months on healthy volunteers”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22995464
  • Takashi Asama, 1 Hidenori Matsuzaki, 1 Shinobu Fukushima, 1 Tomoki Tatefuji, 1 Ken Hashimoto, 1 and Takashi Takeda “Royal Jelly Supplementation Improves Menopausal Symptoms Such as Backache, Low Back Pain, and Anxiety in Postmenopausal Japanese Women” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5949161
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)