Kofeina to stymulant, który zapewnia zastrzyk energii zarówno dla ciała, jak i umysłu. Jej najpopularniejsze źródła to kawa i herbata. Choć kofeina jest uważana za dość bezpieczną, to jednak niektóre osoby powinny stosować ją z rozwagą. Do tej grupy należą kobiety spodziewające się dziecka.

Czy kofeina jest bezpieczna?

Dla wielu osób kofeina ma korzystny wpływ na poziom energii, skupienie, a nawet migrenę. Ma właściwości stymulujące mózg i centralny układ nerwowy. Ponadto niektóre napoje zawierające kofeinę obfitują w przeciwutleniacze - korzystne związki, które chronią komórki przed uszkodzeniami, zmniejszają stany zapalne i zapobiegają chorobom przewlekłym. Takim przykładem jest np. zielona herbata.

Choć kofeina ma wiele korzyści, to może być szkodliwa, gdy jest spożywana w czasie ciąży. Kobiety w tym okresie metabolizują kofeinę znacznie wolniej. W rzeczywistości usunięcie jej z organizmu może zająć 1,5-3,5 razy dłużej. Kofeina przenika również przez łożysko i dostaje się do krwiobiegu dziecka, budząc obawy, że może wpłynąć na jego rozwój i zdrowie.

kawa w ciązy

American College of Obstetricians Gynecologists (ACOG) uspokaja, że umiarkowane ilości kofeiny – mniej niż 200 mg dziennie – nie wiążą się ze zwiększonym ryzykiem poronienia czy przedwczesnego porodu. Warto jednak nie przekraczać tej granicy i nie ryzykować zdrowia swojego i dziecka. Pomimo tego, że małe ilości kofeiny uznaje się za bezpieczne, to może się zdarzyć, że w niektórych przypadkach przyczyni się to do niskiej masy urodzeniowej. Dlatego warto być ostrożnym.

Jedno z badań wykazało, że spożywanie umiarkowanej ilości kofeiny (50 mg - 150 mg dziennie)  podczas ciąży wiązało się z 13% wyższym ryzykiem niskiej masy urodzeniowej. Potrzebne są jednak dalsze badania. Ryzyko poronienia, niskiej masy urodzeniowej i innych działań niepożądanych spowodowanych wyższym spożyciem kofeiny podczas ciąży pozostaje w dużej mierze niejasne. 

Zalecenia w czasie ciąży

ACOG zaleca ograniczenie kobietom w ciąży oraz starającym się o dziecko spożycia kofeiny do 200 mg lub nawet mniejszych ilości. W zależności od rodzaju i sposobu przygotowania odpowiada to 1-2 filiżankom kawy lub około 4 filiżankom herbaty. Warto też ograniczyć, lub wyeliminować w tym okresie picie napojów energetycznych, które poza kofeiną zawierają również duże ilości cukru lub sztucznych słodzików. W ich składzie występują często dodatkowo różne zioła, które zostały uznane za niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Ponadto w czasie ciąży należy unikać niektórych herbat ziołowych, w tym tych z korzenia cykorii, korzenia lukrecji lub kozieradki.

Przeczytaj także: Słodziki: które są naturalne, a które sztuczne?

Jakie herbaty są bezpieczne w czasie ciąży?

  • korzeń imbiru
  • liść mięty pieprzowej
  • czerwony liść maliny — ogranicz spożycie do 1 szklanki (240 ml) dziennie w pierwszym trymestrze
  • melisa

Podobnie jak w przypadku każdego leku ziołowego, dobrze jest skonsultować się z lekarzem.

Ile kofeiny może znajdować się w popularnych napojach?

  • Kawa: 60–200 mg na porcję o pojemności 240 ml
  • Espresso: 30-50 mg na porcję 30 ml
  • Yerba mate: 65–130 mg na porcję o pojemności 240 ml
  • Napoje energetyczne: 50–160 mg na porcję o pojemności 240 ml
  • Herbata parzona: 20–120 mg na porcję o pojemności 240 ml
  • Napoje bezalkoholowe: 30-60 mg na o pojemności porcję 355 ml
  • Napój kakaowy: 3-32 mg na porcję o pojemności 240 ml
  • Mleko czekoladowe: 2–7 mg na porcję o pojemności 240 ml
  • Kawa bezkofeinowa: 2–4 mg na porcję o pojemności 240 ml.

Pamiętaj, że kofeina znajduje się również w niektórych produktach spożywczych, na przykład w czekoladzie.

Podsumowanie

Kofeina jest powszechnie spożywana na całym świecie. Zwiększa poziom energii, poprawia koncentrację, a nawet łagodzi bóle głowy. Przynosi wiele korzyści, ale jeśli chodzi o kobiety w ciąży, to trzeba niestety ograniczyć jej spożywanie. Większość ekspertów zgadza się, że kofeina jest bezpieczna w czasie ciąży, jeśli jest ograniczona do 200 mg lub mniej dziennie. Odpowiada to około 1-2 filiżankom (240-580 ml) kawy lub 2-4 filiżankom (540-960 ml) herbaty zawierającej kofeinę.

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4507998/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4198801/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20492310/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20664420/

https://www.nccih.nih.gov/health/fenugreek

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5686907/

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (2)
natasza__

W ciąży można jeszcze pić pokrzywę i herbatki owocowe :) Herbaty z mięty nie polecam na późniejszym etapie, bo hamuje laktację.

0
M-ka

W herbatach "owocowych" bardzo często na początku listy jest hibiskus, którego też powinno się unikać (chyba że zmieniły się zalecenia).

0