Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy.
- Co może zdziałać cynamon?
- Dawkowanie i korzyści według badań
- Badanie Farzaneh Hasanzade
- Jakie wyniki po 60 dniach?
- Skąd się biorą rozbieżności w badaniach?
Co może zdziałać cynamon?
W jednym z badań u pacjentów z cukrzycą typu II, którzy przyjmowali cynamon (1 g dziennie) przez 90 dni, odnotowano więcej, niż dwukrotny spadek stężenia hemoglobiny A1c, w porównaniu z tymi, którzy otrzymywali tylko standardową opiekę. Analiza 10 badań wykonana przez Roberta W. Allena i wsp., wykazała, że cynamon może również obniżać stężenie cholesterolu i trójglicerydów.
Dawkowanie i korzyści według badań
Konkretnie dawki cynamonu od 120 mg dziennie do 6 g dziennie, w okresie o 4 do 18 tygodni:
- zmniejszyły stężenie glukozy na czczo o średnio 24,59 mg/dL
- zmniejszyły cholesterol o średnio o 15,60 mg/dL
- zmniejszyły LDL-C o średnio 9,42 mg/dL
- zmniejszyły stężenie trójglicerydów o średnio 29,59 mg/dL
Niestety nie wszystkie badania potwierdzają skuteczność cynamonu w przypadku pacjentów z cukrzycą typu II.
Badanie Farzaneh Hasanzade
Celem badania Farzaneh Hasanzade i wsp. było określenie wpływu cynamonu na stężenie glukozy we krwi. Było to randomizowane badanie kliniczne, w którym 70 pacjentów z cukrzycą typu II przydzielono losowo do 2 grup (35 w grupie cynamonowej i 35 w grupie placebo). Grupy zostały dopasowane pod względem wskaźnika masy ciała (BMI), HbAlc i cukru we krwi na czczo (FBS). Jedna z grup otrzymywała cynamon (w sumie 1 g dziennie w podzielonej dawce), a druga standardową terapię przeciwcukrzycową i placebo. Obserwacje trwały 2 miesiące.
Jakie wyniki po 60 dniach?
- stężenie glukozy we krwi na czczo spadło w sposób nieistotny w grupie cynamonu oraz bardziej wyraźnie w grupie placebo (skutek konwencjonalnej terapii),
- wskaźnik HbA1C (glikowana hemoglobina) nie uległ zmianie w grupie cynamonu oraz niewielkiemu obniżeniu w grupie placebo (skutek konwencjonalnej terapii). Czym jest pomiar HbA1C? Krwinki czerwone mają okres życia szacowany na 120 dni, dlatego glikowana (glikozylowana) hemoglobina jest użytecznym testem pokazującym długookresową glikemię w ustroju człowiek (w największym uproszczeniu można by powiedzieć, iż jest to średnie stężenie glukozy).
Wyniki badania wykazały, że stosowanie 1 g cynamonu dziennie przez 60 dni nie zmieniło stężenia glukozy u pacjentów z cukrzycą. Dlatego nie można zalecać stosowania cynamonu w cukrzycy typu II i w przyszłości potrzebne będą dalsze badania.
Skąd się biorą rozbieżności w badaniach?
Dlaczego wyniki eksperymentu Farzaneh Hasanzade i wsp. są rozbieżne w stosunku do innych badań? Nie wszystkie eksperymenty ujęte w meta-analizie są wysokiej jakości. Na dodatek na wyniki meta-analizy Roberta W. Allena i wsp. , decydująco wpłynęło jedno badanie, które było potraktowane, jako trzy osobne, Khan i wsp. Jako że Khan osiągnął niezwykle dobre rezultaty pod względem obniżania stężenia glukozy na czczo, trudno uznać wyniki tej meta-analizy za nieprzekłamane. Faworyzuje ona podawanie cynamonu, a na tak wielką skuteczność tej przyprawy nie ma żadnych dowodów.
Ponadto Farzaneh Hasanzade i wsp. podawali 1 g cynamonu dziennie - być może skuteczniejsze są o wiele większe dawki? Cynamon na pewno nie zaszkodzi, jednak niekoniecznie sprawdzi się w leczeniu cukrzycy, na to już niewiele wskazuje. Z pewnością działanie takie wykazuje Berberyna.
Referencje:
- Crawford P1. “Effectiveness of cinnamon for lowering hemoglobin A1C in patients with type 2 diabetes: a randomized, controlled trial”
- Robert W. Allen, PharmD,1 Emmanuelle Schwartzman, PharmD,1,2 William L. Baker, PharmD, BCPS (AQ CV),3,4 Craig I. Coleman, PharmD,3 and Olivia J. Phung, PharmD “Cinnamon Use in Type 2 Diabetes: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3767714/
- Sonal Gupta Jain,1 Seema Puri,1 Anoop Misra,corresponding author2 Seema Gulati,3,4 and Kalaivani Mani “Effect of oral cinnamon intervention on metabolic profile and body composition of Asian Indians with metabolic syndrome: a randomized double -blind control trial” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5469078/
- Farzaneh Hasanzade, Maryam Toliat,2 Seyyed Ahmad Emami,3 and Zahra Emamimoghaadam “The Effect of Cinnamon on Glucose of Type II Diabetes Patients” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3924990/
- Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, Khattak KN, Anderson RA. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2003;26(12):3215–3218
Warto dodac, ze cynamon cynamonowi nierowny - istnieje ponad 250 jego rodzajow, najbardziej znane to cassia i cynamon cejlonski - i kazdy z tych typow ma "troche" inne wlasciwosci. Byc moze stad biora sie rozbieznosci w badaniach.
możliwe, cenna uwaga
Dlatego lepiej chyba stosować ekstrakt z kory cynamonu niż sam.
ja stosuje cynamon, czy działa trudno powiedzieć, bo wyniki mam w normie, poza tym lubie smak potraw z nim.