Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele.
Mózg
Mózg jest najważniejszym organem w ludzkim ciele, bez niego nie mielibyśmy tożsamości ani świadomości. Ponadto koordynuje on działanie wszystkich naszych organów. Cukier może krótkoterminowo negatywnie wpływać na funkcjonowanie mózgu, poprzez szybki wzrost i spadek jego poziomu we krwi. W odpowiedzi na te wahania możesz czuć się zmęczony, niespokojny, oszołomiony.
Cukier obniża też BDNF - neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego. Dzięki niemu mózg się uczy, zapamiętuje i tworzy nowe połączenia neuronowe. Wyższe poziomy BDNF związane są z lepszymi funkcjami poznawczymi i ogólnym zdrowiem psychicznym.
Serce
Twoje serce również nie jest odporne na skutki diety wysokocukrowej. Osoby, które spożywają bardzo dużo cukru, mają większe ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia. Ponadto cukier powoduje wzrost masy ciała i przyczynia się do otyłości, insulinooporności, wyższego ciśnienia krwi, a także ma negatywny wpływ na lipidy we krwi.
Trzustka
Trzustka jest organem wytwarzającym insulinę - hormon, którego komórki potrzebują do wchłaniania glukozy. Ponadto produkuje enzymy potrzebne do trawienia jedzenia. Odgrywa więc kluczową rolę w zdrowiu i odżywianiu. Cukier w diecie wpływa również na trzustkę, chociaż związek jest pośredni. Osoby stosujące dietę wysokocukrową mogą gromadzić tłuszcz w trzustce, co negatywnie wpływa na kontrolę poziomu cukru we krwi i uwalnianie insuliny.
Wątroba
Wątroba jest kolejnym organem, który gromadzi tłuszcz, jeśli dieta obfituje w cukier. Eksperci nazywają to niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Otyłość i spożywanie zbyt dużej ilości cukru, zwłaszcza fruktozy, to dwa z głównych czynników przyczyniających się do NAFLD.
Skóra
Dieta bogata w cukier, zwłaszcza jeśli masz jego podwyższony poziom we krwi, powoduje, że kolagen i elastyna (dwa białka, które nadają skórze młodzieńczy wygląd) tworzą wiązania krzyżowe. Te wiązania prowadzą do wiotkości skóry i zmarszczek. Ponadto cukier może pogorszyć niektóre choroby skóry, w tym trądzik i trądzik różowaty.
Jeśli chcesz, aby Twoja skóra wyglądała jak najlepiej i wolniej się starzała, ogranicz cukier i przetworzone węglowodany. Wybierz bardziej bogate w składniki odżywcze źródła węglowodanów, które zawierają błonnik.
Podsumowanie
Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz cukier, dajesz swojemu organizmowi szansę na przystosowanie się, zmniejsza się prawdopodobieństwo wystąpienia głodu odstawienia. Dlaczego więc nie zacząć już dziś od powolnego ograniczania ilości cukru w diecie? Jeśli nadal potrzebujesz czegoś słodkiego, sięgnij np. po owoc.
Ponadto cukier powoduje wzrost masy ciała i przyczynia się do otyłości, insulinooporności, wyższego ciśnienia krwi, a także ma negatywny wpływ na lipidy we krwi.
A ja myślałem, że tu chodzi o nadmiar kalorii, a to psikus
Na pewno zdrowszy niż koksy które słabi psychicznie ludzie stosują
Gordon - wzrost masy ciała jest najczęściej efektem nadmiaru kalorii
Dlatego się czepiłem, cukier może być równie porządnym składnikiem diety co każdy inny produkt jeśli ma swoje uzasadnienie i cel w diecie, ponadto paniczne unikanie cukru czasem przeradza się w obsesję, która ma mniejszy sens niż limitowanie tluszczow. Lepiej użyć mieszanki przypraw z cukrem, gdzie na 5g przyprawy będzie z 0,5g cukru niż za chwilę kupić fit baton bez cukru 300kcal/100g i z czego 25g to tłuszcz i to głównie szkodliwy kokosowy :d. Co do stosowania koksu i określania co jest zdrowsze, a co nie, nie rozpatruje się tego tak, a psychicznie słaby jest ten co zazdrości drugiemu, że używa SAA i sam się boi wziąć, bo chciałby takich samych efektów, ale boi się zapłacić za to cenę :)
To się zgadza - bardzo często powtarzamy w artach, że to nie dany składnik jest problemem i nie jego obecność w diecie, ale jego ilość (nadmiar). Oczywiście chodzi o dietę obfitującą w cukier, bogatą w cukier. Z tą obsesją tez masz racje i tutaj się podpisuje. Ktoś zakwestionował 15g margaryny (raz na 3 dni) w ekonomicznej diecie 2500kcal.
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_od%C5%BCywianie/Tania%2C_smaczna%2C_%C5%82atwa_i_zdrowa_dieta_bez_wym%C3%B3wek__gotowy_jad%C5%82ospis%21-a5837.html
basmann - jak to sie z angielskiego mowi - you've made my day. ja prdl co za tekst hahaha. ze tez ktokolwiek na tym swiecie moze miec takie wlasnie myslenie, dramat.
O rety 15g margaryny, która mniej smaczna ale jeśli tzw. miękka zdrowsza od masła, ponadto są wersję light mające 2x mniej kalorii. Ludzie nadal nie wiedzą, że większość margaryn do smarowania nie jest produkowana metoda częściowego utwardzania
Jaki może być wpływ przesadnej ilości dopychania 3 letniego dziecka cukrem na ten czynnik BDNF?