Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga trawić laktozę.
Jeśli nie tolerujesz laktozy, wypicie szklanki mleka lub ulubionych produktów mlecznych może powodować objawy, takie jak:
- gazy
- nudności
- wzdęcia
- biegunka
- skurcze żołądka.
Cztery główne typy nietolerancji laktozy
Podstawowy
Poziomy laktazy są zwykle najwyższe u noworodków i niemowląt, i maleją wraz z wiekiem. W rzeczywistości około 75 procent dorosłych nie wytwarza jej wystarczającej ilości. Jeśli poziom laktazy jest zbyt niski, możesz rozwinąć pierwotną nietolerancję laktozy. Jest to najczęstszy rodzaj choroby i jest wywoływany przez odziedziczony gen.
Wrodzony
Wrodzona nietolerancja laktozy to rzadka choroba dotykająca niemowlęta. Jest dziedziczona, tzn. rodzice noszą tę "wadę" i ją przekazują potomstwu.
Rozwojowy
Niemowlęta urodzone przedwcześnie mogą doświadczać rozwojowej nietolerancji laktozy. Dzieje się tak, gdy organizm dziecka nie jest w stanie wytworzyć wystarczającej ilości laktazy, ponieważ jelito cienkie nie jest w pełni rozwinięte. Zwykle jest to tymczasowe.
Wtórny
Wtórna nietolerancja laktozy może się rozwinąć, gdy występuje problem z jelitem cienkim. Może to być spowodowane infekcją, chorobą lub operacją jelit.
Czy wraz z wiekiem możesz rozwinąć nietolerancję laktozy?
Pewne stany mogą zwiększać ryzyko wtórnej nietolerancji laktozy, np.:
- nietolerancja glutenu
- nieżyt żołądka i jelit
- choroba Crohna
- wrzodziejące zapalenie okrężnicy
- infekcje jelitowe
- przerost bakterii.
Zdarza się, że również niektóre leki zwiększają wrażliwość na nabiał. Są to np. antybiotyki i chemioterapia.
Jak uzyskać diagnozę?
Jeśli czujesz, że źle reagujesz na nabiał, wówczas warto skontaktować się z lekarzem, który pokieruje Cię na badania. Może to być wodorowy test oddechowy, który polega na wypiciu płynu z laktozą, a następnie badaniu, czy w oddechu pojawia się wysoki poziom wodoru. Innym testem jest badanie krwi na 2 godziny po wypiciu napoju z wysoką zawartością laktozy. Jeśli poziom glukozy nie wzrośnie, może to oznaczać, że organizm nie trawi laktozy we właściwy sposób.
Jak poradzić sobie z nietolerancją laktozy?
Najbardziej oczywistym sposobem radzenia sobie z nietolerancją laktozy jest unikanie pokarmów, które ją zawierają. Możesz również przyjmować suplement laktazy przed spożyciem nabiału lub sięgnąć po probiotyki. Tutaj warto skonsultować się ze specjalistą w celu wybrania odpowiednich szczepów. Jeśli kochasz nabiał, a musisz z niego zrezygnować, wówczas z pewnością szukasz zamienników.
Oto kilka przykładów:
Mleko: przetwory mleczne oznaczone jako „bez laktozy” lub mleka roślinne, np. owsiane, sojowe, ryżowe
Ser bezmleczny: ser wegański, drożdże odżywcze
Sery o niskiej zawartości laktozy: Colby, cheddar, Monterey jack, szwajcarski i parmezan
Jogurt: jogurty na bazie soi, migdałów, kokosa lub orzechów nerkowca (niektórzy mogą jeść także jogurty mleczne z żywymi aktywnymi kulturami bakterii)
Lody: lody bez laktozy lub opcje bezmleczne, takie jak sorbety, lub lody na bazie mleka roślinnego.
Odżywki białkowe: oznaczone jako "lacotse free", białka roślinne, białko jaja kurzego
Podsumowanie
Nietolerancja laktozy może rozwinąć się w każdym wieku. Może być wywołana stanem zdrowia, takim jak celiakia lub infekcja jelitowa, ale może to być również kwestia dziedziczenia czy objaw starzenia. Dobra wiadomość jest taka, że istnieją sposoby radzenia sobie z nietolerancją laktozy. Przyjmowanie suplementu laktazy często załatwia sprawę i pozwala cieszyć się nabiałem bez objawów. Inni mogą potrzebować wyłączenia produktów mlecznych z diety.
Materiał reklamowy