Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe zapalne schorzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Osoby cierpiące na tę chorobę często zmagają się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić jakość życia. Co można jeść i co warto suplementować przy chorobie Leśniowskiego-Crohna? 

  1. Czym jest choroba Leśniowskiego-Crohna?
  2. Co Jeść przy chorobie Leśniowskiego-Crohna?
  3. Czego unikać przy chorobie Leśniowskiego-Crohna?
  4. Suplementacja przy chorobie Leśniowskiego-Crohna
  5. Podsumowanie

Czym jest choroba Leśniowskiego-Crohna?

stan zapalny jelit

Choroba Leśniowskiego-Crohna jest przewlekłą chorobą zapalną wpływającą na układ żołądkowo-jelitowy. Uważa się ją za chorobę autoimmunologiczną, ponieważ układ odpornościowy błędnie atakuje zdrowe komórki wyściełające przewód pokarmowy. Powoduje ona objawy takie jak ból brzucha, ciężka biegunka, zmęczenie, utrata masy ciała i niedożywienie.

Polecamy również: Poranny ból brzucha - co może być powodem?

Zmiany w diecie mogą pomóc zmniejszyć częstotliwość i nasilenie nawrotów choroby oraz ułatwić zaspokojenie potrzeb żywieniowych. Jednak ustalenie, jak się odżywiać, gdy cierpi się na chorobę Leśniowskiego-Crohna, nie jest proste. Niektórych pokarmów należy unikać w przypadku zaostrzenia choroby, ale można je jeść w okresie remisji, czyli w sytuacji, w której objawy ustępują lub znacznie się poprawiają.

Chociaż nie ma jednej diety, która byłaby skuteczna dla wszystkich z tą chorobą, eksperci ustalili, które pokarmy są najlepiej tolerowane oraz które mogą wywołać zaostrzenia i pogorszyć objawy.

Co Jeść przy chorobie Leśniowskiego-Crohna?

gotowane, chude mięso

Lekkostrawne źródła białka

Większość źródeł białka można bezpiecznie spożywać w okresie remisji. Dodanie tego makroskładnika do posiłków i przekąsek może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości i zapewnić organizmowi otrzymanie optymalnej ilości białka potrzebnego do utrzymania masy mięśniowej. Wybieraj mięso z niską zawartością tłuszczu, takie jak kurczak, indyk czy ryby, a także jaja i tofu i odżywki białkowe bez laktozy

Polecamy również: Najlepsza odżywka białkowa bez laktozy - ranking

Owoce

Niektóre osoby cierpiące na chorobę Leśniowskiego-Crohna twierdzą, że spożywanie owoców o niskiej zawartości FODMAP pomaga im zmniejszyć objawy choroby. Małe porcje owoców, takich jak truskawki, jagody, kiwi, pomarańcze, ananas są zazwyczaj w porządku. Banany, jabłka bez skórki i gruszki są bogate w błonnik i łatwo przyswajalne. Unikaj owoców z twardymi pestkami.

Warzywa

Podobnie jak owoce, niektóre warzywa mają niską zawartość FODMAP. Należą do nich w szczególności bakłażan, zielona fasolka, marchew, ogórki, ziemniaki, sałata, cukinia. Należy pamiętać, że gotowane lub duszone warzywa są łatwiejsze do strawienia niż surowe.

Produkty zbożowe

gluten free

Badania pokazują, że około jedna trzecia osób cierpiących na nieswoiste zapalenie jelit, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna, cierpi na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten, czyli u osób, które nie mają celiakii ani alergii na pszenicę, objawy występują po zjedzeniu glutenu. Wybieraj zatem bezglutenowe produkty zbożowe, takie jak ryż, kukurydza czy quinoa.

Tłuszcze

Warto dbać też o odpowiednią ilość tłuszczów w diecie. Dobrym ich źródłem będzie tutaj oliwa z oliwek, awokado, orzechy i nasiona.

Płyny

Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu. Woda, herbaty ziołowe i buliony warzywne będą dla Ciebie dobrym wyborem.

Polecamy również: Ból brzucha podczas treningu? Poznaj 5 najczęstszych przyczyn

Czego unikać przy chorobie Leśniowskiego-Crohna?

Przy zaostrzeniu choroby unikaj produktów takich jak:

Żywność wysokobłonnikowa

Owoce z pestkami, warzywa o twardych łuskach, np. kukurydza oraz produkty pełnoziarniste są często trudne do strawienia. W przypadku zaostrzenia zaleca się wybranie w pełni ugotowanych, pozbawionych nasion i skórki warzyw oraz unikanie warzyw krzyżowych, takich jak brokuły, kapusta i kalafior, które mogą pogorszyć objawy, takie jak gazy i wzdęcia.

Słodycze, przetworzona żywność ze sztucznymi dodatkami

żywność przetworzona - nie

Unikaj słodyczy, przekąsek wysokokalorycznych oraz przetworzonej żywności, która może podrażniać układ pokarmowy. Produkty z konserwantami, barwnikami czy sztucznymi aromatami mogą negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy. Wybieraj zatem naturalne jak najmniej przetworzone produkty.

Ostro przyprawione potrawy

Pikantne potrawy mogą prowokować zaostrzenie objawów, zatem wszelkie ostre przyprawy i sosy powinny zniknąć z Twojego menu.

Alkohol i kofeina

Alkohol i kofeina mogą podrażniać jelita, więc ogranicz lub unikaj ich spożycia.

Produkty mleczne

Takie jak mleko krowie, ser, jogurt, twaróg.

Suplementacja przy chorobie Leśniowskiego-Crohna

probiotyki

Kwasy Tłuszczowe Omega-3

Znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych omega-3, mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w jelitach.

Probiotyki

Wspierają zdrową florę jelitową, co jest kluczowe w przypadku osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna. Wybieraj preparaty zawierające różne szczepy bakterii.

Witaminy i Minerały

Osoby z tym schorzeniem często cierpią na niedobory witamin, zwłaszcza witaminy D, B12 i żelaza. Suplementacja może być konieczna, ale zawsze powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb.

L-Glutamina

Ten aminokwas wspomaga gojenie się błon śluzowych jelit, pomagając w redukcji stanu zapalnego i łagodzeniu objawów.

Kurkumina

Aktywny składnik kurkumy, znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych, może pomóc w łagodzeniu bólu i redukcji stanu zapalnego w organizmie.

Podsumowanie

Odpowiednia dieta i suplementacja odgrywają kluczową rolę w łagodzeniu objawów Choroby Leśniowskiego-Crohna. W diecie warto skupić się na lekkostrawnych źródłach białka, warzywach bez skórki, łatwo przyswajalnych owocach oraz zdrowych tłuszczach.

Unikanie pokarmów wysokobłonnikowych, produktów mlecznych dla osób z nietolerancją laktozy oraz potraw ostrych i tłustych może przynieść ulgę.

Suplementacja, obejmująca probiotyki, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy i minerały, L-glutaminę oraz kurkuminę, wspiera zdrowie jelit i redukcję stanu zapalnego. 

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562224/

https://www.kjg.or.kr/journal/view.html?doi=10.4166/kjg.2020.76.4.185

https://www.mdpi.com/2072-6643/14/10/2072

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (1)
lodzianin1

Kasiu a maślanych sodu nie będzie tutaj miał szerokiego spektrum zastosowania ?

0