Witamina D łączy funkcje prekursora hormonalnego oraz reguluje metabolizm wapnia i budowę kości. Należy do najbardziej wszechstronnych witamin i często zaleca się jej codzienne stosowanie w formie suplementacji diety. Jako że wpływa na liczne obszary funkcjonowania organizmu, nie można jej łączyć m.in. z niektórymi lekami.

Niezależnie od tego, czy witamina D stosowana jest w celu wyrównania niedoboru, czy też stabilizacji bieżącego stanu odżywienia, należy dążyć do tego, aby jak największa dawka została efektywnie wykorzystana przez organizm.

Leki zaburzające wchłanianie witaminy D

Wchłanianie witaminy D zaburzyć mogą m.in. leki hamujące aktywność enzymów rozkładających tłuszcze, stosowane w terapii otyłości. Stosuje się je w celu obniżenia poziomu ilości przyswajanych kilokalorii, jednak skutkiem ubocznym tego może być „marnowanie” substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym witaminy D.

Osoby wykorzystujące tego typu preparaty do walki z nadmiernymi kilogramami powinny regularnie kontrolować poziom metabolitu witaminy D w organizmie. Jeśli konieczna jest suplementacja, powinna ona być stosowana codziennie, na kilka godzin przed danym lekiem.

leki a witamina D

Leki zaburzające metabolizm witaminy D

Ważną grupą leków, które wpłynąć mogą na metabolizm witaminy D, są np. leki obniżające cholesterol. Jako że witamina D wytwarzana jest przez organizm z cholesterolu, a także ze względu na to, że może ona „rywalizować” o niektóre enzymy związane z aktywnością leków obniżających cholesterol, osoby sięgające po oba środki powinny skonsultować to z lekarzem. W przypadku osób z niedoborami witaminy D konieczna może być zmiana środków terapeutycznych do leczenia m.in. hipercholesterolemii.

Zapotrzebowanie na witaminę D i skutki niedoborów

Witamina D może być syntetyzowana przez organizm przy odpowiednio długim kontakcie skóry z promieniami słonecznymi w miesiącach letnich. Najczęściej w krajach środkowoeuropejskich zaleca się, aby mimo to całorocznie stosować suplementację diety tą witaminą lub sięgać regularnie po tłuste ryby morskie. Ponadto coraz łatwiej dostępne są produkty spożywcze wzbogacane w witaminę D, takie jak przetwory mleczne, czy zbożowe.

Polecamy również: Najlepsza witamina D - jaką witaminę D wybrać?

Nie licząc produkcji w organizmie, zaleca się, aby dostarczać przynajmniej 15 µg cholekalcyferolu (witaminy D3) dziennie. Zawsze powinna ona być spożywana w towarzystwie produktów spożywczych zawierających tłuszcz. Celem konsumpcji źródeł tej witaminy oraz suplementów powinno być osiągnięcie i / lub utrzymanie poziomu metabolitu witaminy D we krwi w zakresie 30 – 50 ng na 1 ml krwi.

Wartości wykazane w badaniu laboratoryjnym poniżej tych norm mogą sprzyjać rozwojowi lub pogarszać objawy m.in. osteoporozy, niektórych nowotworów, depresji, chorób autoimmunologicznych, czy chronicznego bólu. Jeżeli podaż witaminy D na poziomie 15 µg dziennie nie przynosi efektów, potrzebne może być zwiększenie dawek, co najczęściej poleca się robić po konsultacji z lekarzem.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (3)
TomQ-MAG

Kuba a statyny mogą mieć wpływ na stopień przyswajania suplementu? Czy tylko będą wpływać na metabolizm wewnętrzny?

1
Jakub Wiącek

Statyny również mogą zmienić stopień przyswajania spożywanej witaminy D, jednak nie wszystkie robią to w ten sam sposób. Statyny bardziej "tłuszczolubne", czyli lipofilowe (np. simwastatyna) może zwiększyć poziom metabolitów witaminy D w organizmie, natomiast mniej lipofilowe zazwyczaj pozostają bez większego wpływu (np. prawastatyna).

1
TomQ-MAG

dziekuje za odp, teraz dopiero dojrzalem%)

0