Do tej pory wiedzieliśmy, iż wrażliwość insulinową może poprawić podawanie kwasów tłuszczowych Omega-3, co tłumi reakcję zapalną i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Na insulinę uwrażliwia odpowiednio intensywny i długi trening aerobowy, interwałowy czy siłowy, także suplementacja witaminą D. W Polsce jest niesłychanie ważna jesienią, zimą i dla osób, które nie mają wystarczającego kontaktu ze słońcem.

  1. Badanie naukowe
  2. Co zaobserwowano?
  3. Podsumowanie

Duży wpływ może mieć też odpowiednia dieta, np. w badaniach stosowanie modelu intermittent fasting poprawiło wrażliwość insulinową. U osób otyłych dieta o bardzo niskiej podaży energii (VLCD - nie mylić z VLCKD) znormalizowała pracę komórek beta w trzustce, jak i wątrobową wrażliwość insulinową.

witamina K2

Wrażliwość insulinową poprawia także ocet balsamiczny oraz berberyna (jej akurat nie trzeba chyba nikomu przedstawiać). Ostatnio do tego grona dołączyła witamina K2.

Badanie naukowe

Naukowcy podawali witaminę K2 przez 4 tygodnie i badali, czy wpływa na funkcję komórek beta (wytwarzających insulinę) i/lub wrażliwość na insulinę u zdrowych młodych mężczyzn. Czterdziestu dwóch zdrowych młodych ochotników płci męskiej otrzymało witaminę K2 lub placebo 3 razy na dobę, przez 4 tygodnie. W celu określenia wskaźnika wrażliwości na insulinę oraz ostrej odpowiedzi na glukozę wykonano dożylny test tolerancji glukozy. 

Wyniki po 4 tygodniach:

  • podawanie witaminy K2 o 50% zwiększyło indeks wrażliwości na insulinę (Si)
  • podawanie witaminy K2 o 33,5% zwiększyło indeks dyspozycyjności insuliny (DI)
  • podawanie placebo nie miało wpływu na Si ani DI

Polecamy również: Najlepsza witamina K - jaką witaminę K wybrać?

Wniosek

Suplementacja witaminą K2 przez 4 tygodnie zwiększa wrażliwość na insulinę u zdrowych młodych mężczyzn, co wydaje się raczej związane ze zwiększonym stężeniem karboksylowanej osteokalcyny (cOC) niż modulacją stanu zapalnego.

O co tu chodzi? Nic nie rozumiem? Spokojnie. Interpretacja jest względnie prosta.

Popatrzmy na te dane:

 

Brak cukrzycy

Wstępna cukrzyca typu II

Wiek

54.4 ± 0.3

56.5 ± 0.7

% kobiet

55.4

59.4

Historia cukrzycy w rodzinie (%)

37.6

50.6

BMI (kg/m2); im więcej, tym gorzej.

27.8 ± 0.2

30.8 ± 0.5 (patologia)

Obwód w pasie (cm); im więcej, tym gorzej.

89.2 ± 0.4

95.5 ± 1.0 (patologia)

Stężenie glukozy na czczo (mmol/l); im więcej, tym gorzej.

5.35 ± 0.02 (za wysokie, powino być od 3.5 do 5 max.)

5.83 ± 0.05 (patologia)

Stężenie glukozy po 2 h w teście tolerancji (im więcej, tym gorzej!)

6.61 ± 0.06

8.37 ± 0.15 (patologia)

Upośledzona tolerancja glukozy (%)

25.6

64.3  (patologia)

Insulina na czczo (pmol/l); im więcej ,tym gorzej!

70.8 ± 1.4 (ok.)

106.7 ± 5.5 (patologia)

Indeks wrażliwości na insulinę (SI); im niższy, tym gorzej.

1.92 ± 0.06

1.03 ± 0.13 (patologia)

Ostra odpowiedź insulinowa (AIR) (μU/ml); im niższa, tym gorzej

52.5 ± 1.6

38.9 ± 2.8 (patologia)

DI; Indeks dyspozycyjności (SI × AIR); im niższy, tym gorzej

96.5 ± 2.9 (bliżej normy)

41.2 ± 3.4 (patologia)

Efektywność glukozy (× 100 min−1); im niższy, tym gorzej

2.03 ± 0.03

1.58 ± 0.07 (patologia)

Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2928371/

Co zaobserwowano?

Osoby, u których w toku badania rozwinęła się cukrzyca były:

  • bardziej tłuste
  • miały więcej cm w pasie w porównaniu do zdrowszych
  • zdecydowanie częściej miały diabetyków w rodzinie w porównaniu do zdrowszych
  • miały o 50% wyższe stężenie insuliny na czczo w porównaniu do zdrowszych
  • w ~64% cechowała je upośledzona tolerancja glukozy w porównaniu do zdrowszych
  • miały o wiele niższy indeks wrażliwości na insulinę, o wiele niższy indeks dyspozycyjności i o wiele słabszą pierwszą falę insulinowej odpowiedzi na glukozę

Czyli:

  • glukoza na czczo; interpretacja: im niżej, tym zdrowsza osoba (w granicach rozsądku, patrz insulina na czczo)
  • insulina na czczo; interpretacja: im niżej, tym zdrowsza osoba (w granicach rozsądku; za niskie stężenie insuliny oznacza silną patologię, za wysokie np. powikłania metaboliczne związane z cukrzycą)
  • stężenie glukozy po 2 h w teście OGTT (im niżej, tym lepiej; w granicach rozsądku)
  • indeks wrażliwości na insulinę; interpretacja: im więcej, tym lepiej
  • indeks dyspozycyjności; interpretacja: im więcej, tym lepiej
  • ostra odpowiedź insulinowa; interpretacja: im wyższa, tym lepiej (oczywiście, w granicach rozsądku)

Podsumowanie

Czyli witamina K2 ma wpływ na kluczowe parametry zdrowotne związane z odpowiedzią na węglowodany lub białko w ustroju człowieka, poprawia wrażliwość insulinową. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ją wypróbować po uprzedniej konsultacji z lekarzem.

Podane wyżej parametry należy interpretować ostrożnie, biorąc poprawkę na całość ustroju, a nie tylko kilka parametrów dotyczących glikemii, które mogą być zaburzone z zupełnie innego powodu (stosowanie hormonu wzrostu, kortykosteroidów, stres itd.).

Referencje, badania, literatura:

Carlos Lorenzo i in. Disposition Index, Glucose Effectiveness, and Conversion to Type 2 Diabetes The Insulin Resistance Atherosclerosis Study (IRAS) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2928371/

Hyung Jin Choi i in. Vitamin K2 Supplementation Improves Insulin Sensitivity via Osteocalcin Metabolism: A Placebo-Controlled Trial https://care.diabetesjournals.org/content/34/9/e147.full

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)