Ze względu na to, że orzechy brazylijskie zawierają olbrzymią ilość selenu (na następnych miejscach są ryby oraz podroby, jednak mają go znacząco mniej), w świadomości osób dbających o zdrowe podejście do odżywiania, utrwalił się łącznik: orzechy brazylijskie = selen. Jak widzimy, jest to zatem słuszne powiązanie!

Selen w kilku słowach

Selen jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym dla ludzi. Osobom dorosłym zaleca się spożywanie dzienne tego pierwiastka w ilości 55 mcg. Podczas ciąży ta ilość wzrasta do 60 mcg. Najwięcej selenu powinny spożywać panie karmiące piersią - 70 mcg.

Orzechy brazylijskie i selen

orzechy brazylijskie

Jak wspomniałem orzechy brazylijskie to najcenniejsze źródło selenu w naszej diecie. Jeden orzech brazylijski zawiera go około 290 mcg. Jest to więc wielkość znacznie przewyższająca zalecenia, ale jednocześnie znacznie mniejsza niż górny zalecany limit, wynoszący 400 mcg. Jednak nie każdy orzech brazylijski będzie zawierał tyle samo selenu. Ta wielkość jest głównie uzależniona od tego, ile selenu znajduje się w glebie, na której rośnie drzewo wydające orzechy brazylijskie. Wpływ będą miały zarówno rodzaj gleby, jej zakwaszenie, wilgotność, rozbudowa systemu korzeniowego, jak i wiek drzewa. Dla przykładu orzechy zbierane z centralnej części Brazylii zawierają ponad 10 razy więcej selenu niż te z zachodnich krańców.

Korzyści zdrowotne: nowotwory, prostata, mózg i inne 

Naukowcy i dietetycy łączą spożycie selenu z pozytywnym wpływem na poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego i sprawność działania tarczycy. Dużo się również mówi o jego pozytywnym, ochronnym, wpływie na zdolność do zmniejszenia ryzyka występowania niektórych rodzajów raka. Szczególne przydatne może być spożywanie selenu w przypadku zapobiegania nowotworom wątroby, prostaty oraz płuc.

Dla przykładu mężczyźni, u których stwierdzono najwyższy poziom selenu we krwi, charakteryzowali się, aż o 48% mniejszym ryzykiem występowania nowotworu prostaty, niż ci panowie, którzy mieli ten poziom najniższy. Zdecydowanie rzadziej mówi się jednak o wpływie selenu na nasz układ nerwowy, zwłaszcza na mózg. A jak pokazuje coraz większa ilość badań, odpowiednie spożycie selenu, może mieć niebagatelny wpływ na zdolność do utrzymania właściwych funkcji mózgu, zwłaszcza u osób starszych.

W tym kontekście niezwykle interesujące wydaje się badanie przeprowadzone na osobach starszych, w wieku powyżej 60. lat (średnia wieku prawie 78 lat), którym, w zależności od grupy, polecono spożywanie tylko jednego orzecha brazylijskiego codziennie przez pół roku. Przypomnę, że jeden orzech to około 5 g i zawiera on około 290 mcg selenu. Do badania celowo wybrano osoby starsze, gdyż ich zapotrzebowanie na selen może być wyższe ze względu na między innymi zmiany metaboliczne powstające w wyniku upływu lat oraz zmienione (gorsze) nawyki dietetyczne. Już ta niewielka zmiana dietetyczna, dodanie jednego orzecha brazylijskiego do diety, sprawiła, że naukowcy zaobserwowali poprawę w wyrażaniu się badanych osób oraz w lepszym nazewnictwie zwierząt. Oczywiście nie ma co czekać, aby wspierać swoje zdrowie i sprawność układu nerwowego do później starości. Korzystniej wykorzystywać orzechy brazylijskie, jako źródło selenu i wspomaganie zdrowia, już od młodości.

Komentarze (1)
kamil2004k

Szkoda, że te orzechy brazylijskie dostępne w sklepie zazwyczaj są zjełczałe :(

0