Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje zdrowie i samopoczucie także powinny je spożywać.
Ile kalorii mają pestki dyni? Jakie mają wartości odżywcze?
Pestki dyni są bogate w składniki odżywcze, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Są bogate w składniki takie jak błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy E, B1, B2, B3, B5 i B6 oraz minerały, takie jak magnez, cynk, żelazo i miedź. Mają też sporą ilość białka i posiadają wiele korzyści dla zdrowia zarówno mężczyzn, jak i kobiet.
W 100 g pestek dyni znajdziemy:
- Energia: 574 kcal.
- Białko: 29,8 g
- Tłuszcz: 49 g
- Węglowodany: 14,7 g
- Błonnik: 6,5 g
- Magnez: 550 mg
- Cynk: 7,64 mg
- Żelazo: 8,07 mg
- Fosfor 1170 mg
- Potas: 788 mg
- Foliany: 57 µg
Bogactwo magnezu
Pestki dyni są doskonałym źródłem magnezu. Ten minerał jest potrzebny do utrzymania funkcji nerwów i mięśni, posiadaniu zdrowego układu odpornościowego, czy do posiadania mocnych kości. Magnez pomaga również organizmowi wytwarzać energię i kontrolować poziom cukru we krwi.
Świetne źródło cynku
Pestki dyni zawierają także cynk, który odgrywa kluczową rolę w produkcji hormonów, w tym estrogenów, które są wsparciem dla kobiecego zdrowia reprodukcyjnego. Regularne spożywanie pestek dyni może pozytywnie wpłynąć na Twoją płodność.
Fantastyczna moc przeciwutleniaczy
Pestki dyni są również bogate w przeciwutleniacze, takie jak witamina E i beta-karoten. Przeciwutleniacze są ważne dla zwalczania wolnych rodników, które wywierają negatywny wpływ na działanie komórek. Działanie przeciwutleniające pestek dyni pomaga w ochronie przed chorobami serca czy nowotworami. Dodatkowo pestki dyni mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie jelit ze względu na zawarty w nich błonnik.
Jedz pestki dyni dla zdrowia
Pestki dyni ze względu na ich bogate składniki odżywcze idealnie nadają się dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie. Udowodniono, że mężczyźni jedzący pestki dyni mogą zmniejszyć objawy powiększenia prostaty występujące w wieku od 50 do 75 lat. Ponadto świetnie działają na nasze serce, obniżając ciśnienie krwi. Pomocne mogą być też osobom, które cierpią na częste oddawanie moczu.
Jak wykorzystać pestki dyni w kuchni?
Możesz kupić pestki dyni w łupinie albo łuskane. Wszystko zależy od Twoich preferencji i wygody. Możesz je uprażyć, zjeść prosto z paczki lub dodać do potrawy. Oto kilka propozycji, do czego możesz je dodać w swojej kuchni:
- posyp pestkami dyni owsiankę,
- dodaj do jogurtu,
- dodaj do sałatki, gotowanych warzyw,
- dorzuć do zupy, zwłaszcza zupy krem,
- dodaj do koktajlu.
Jeśli jesz łuskane pestki dyni, pamiętaj, aby pić dużo wody, aby pomóc układowi trawiennemu wykorzystać zawarty w nich błonnik.
Podsumowanie
Pestki dyni są pożywne i zawierają sporą ilość magnezu, cynku i żelaza. Są też roślinnym źródłem białka i mogą być spożywane na różne sposoby. Zawarty w nich olej ma wiele korzyści zdrowotnych. Warto dodać pestki dyni do codziennego menu, zwłaszcza jeśli chcesz zadbać o zdrowie.
Źródła:
- https://medlineplus.gov/ency/article/002423.htm
- https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2018.0106
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388119304864?via%3Dihub
- https://www.mdpi.com/2223-7747/11/11/1394
Za prażenie idzie się do piekła :D. Namoczyć i zjeść.
Nawet bez moczenia. Odważyć 25-30 g jako porcję, dosypać do płatków, orzechów, owoców, białka itp - wymieszać z wodą/mlekiem/napojem roślinnym i od razu zjeść ;)
Zgadza się.
Tym mlekiem roślinnym podsunąłeś mi pomysł, żeby spróbować zrobić mleko roślinne z pestkami dyni w składzie, powinno być smaczne, a pozostały miąższ dodam do chleba na zakwasie.