Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje zdrowie i samopoczucie także powinny je spożywać. 

  1. Ile kalorii mają pestki dyni? Jakie mają wartości odżywcze?
  2. Bogactwo magnezu
  3. Świetne źródło cynku
  4. Fantastyczna moc przeciwutleniaczy
  5. Jedz pestki dyni dla zdrowia
  6. Jak wykorzystać pestki dyni w kuchni?
  7. Podsumowanie

Ile kalorii mają pestki dyni? Jakie mają wartości odżywcze?

Pestki dyni są bogate w składniki odżywcze, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Są bogate w składniki takie jak błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy E, B1, B2, B3, B5 i B6 oraz minerały, takie jak magnez, cynk, żelazo i miedź. Mają też sporą ilość białka i posiadają wiele korzyści dla zdrowia zarówno mężczyzn, jak i kobiet.

W 100 g pestek dyni znajdziemy:

  • Energia: 574 kcal.
  • Białko: 29,8 g
  • Tłuszcz: 49 g
  • Węglowodany: 14,7 g
  • Błonnik: 6,5 g
  • Magnez: 550 mg
  • Cynk: 7,64 mg
  • Żelazo: 8,07 mg
  • Fosfor 1170 mg
  • Potas: 788 mg
  • Foliany: 57 µg

Bogactwo magnezu

pestki dyni

Pestki dyni są doskonałym źródłem magnezu. Ten minerał jest potrzebny do utrzymania funkcji nerwów i mięśni, posiadaniu zdrowego układu odpornościowego, czy do posiadania mocnych kości. Magnez pomaga również organizmowi wytwarzać energię i kontrolować poziom cukru we krwi.

Świetne źródło cynku

Pestki dyni zawierają także cynk, który odgrywa kluczową rolę w produkcji hormonów, w tym estrogenów, które są wsparciem dla kobiecego zdrowia reprodukcyjnego. Regularne spożywanie pestek dyni może pozytywnie wpłynąć na Twoją płodność.

Fantastyczna moc przeciwutleniaczy

Pestki dyni są również bogate w przeciwutleniacze, takie jak witamina E i beta-karoten. Przeciwutleniacze są ważne dla zwalczania wolnych rodników, które wywierają negatywny wpływ na działanie komórek. Działanie przeciwutleniające pestek dyni pomaga w ochronie przed chorobami serca czy nowotworami. Dodatkowo pestki dyni mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie jelit ze względu na zawarty w nich błonnik.

Jedz pestki dyni dla zdrowia

Pestki dyni ze względu na ich bogate składniki odżywcze idealnie nadają się dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie. Udowodniono, że mężczyźni jedzący pestki dyni mogą zmniejszyć objawy powiększenia prostaty występujące w wieku od 50 do 75 lat. Ponadto świetnie działają na nasze serce, obniżając ciśnienie krwi. Pomocne mogą być też osobom, które cierpią na częste oddawanie moczu.

Polecamy również: Saw Palmetto ( palma sabałowa ) dla każdego mężczyzny

Jak wykorzystać pestki dyni w kuchni?

zupa krem z pestkami dyni

Możesz kupić pestki dyni w łupinie albo łuskane. Wszystko zależy od Twoich preferencji i wygody. Możesz je uprażyć, zjeść prosto z paczki lub dodać do potrawy. Oto kilka propozycji, do czego możesz je dodać w swojej kuchni:

  • posyp pestkami dyni owsiankę,
  • dodaj do jogurtu,
  • dodaj do sałatki, gotowanych warzyw,
  • dorzuć do zupy, zwłaszcza zupy krem,
  • dodaj do koktajlu.

Jeśli jesz łuskane pestki dyni, pamiętaj, aby pić dużo wody, aby pomóc układowi trawiennemu wykorzystać zawarty w nich błonnik.

Podsumowanie

Pestki dyni są pożywne i zawierają sporą ilość magnezu, cynku i żelaza. Są też roślinnym źródłem białka i mogą być spożywane na różne sposoby. Zawarty w nich olej ma wiele korzyści zdrowotnych. Warto dodać pestki dyni do codziennego menu, zwłaszcza jeśli chcesz zadbać o zdrowie.

Źródła:

  • https://medlineplus.gov/ency/article/002423.htm
  • https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2018.0106
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388119304864?via%3Dihub
  • https://www.mdpi.com/2223-7747/11/11/1394
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (3)
M-ka

Za prażenie idzie się do piekła :D. Namoczyć i zjeść.

0
WojTAS7

Nawet bez moczenia. Odważyć 25-30 g jako porcję, dosypać do płatków, orzechów, owoców, białka itp - wymieszać z wodą/mlekiem/napojem roślinnym i od razu zjeść ;)

0
M-ka

Zgadza się.
Tym mlekiem roślinnym podsunąłeś mi pomysł, żeby spróbować zrobić mleko roślinne z pestkami dyni w składzie, powinno być smaczne, a pozostały miąższ dodam do chleba na zakwasie.

0