Naukowcy badali związek między ilością nabiału w diecie a opornością na insulinę u 272 kobiet w średnim wieku, bez cukrzycy. Uczestniczki prowadziły 7-dniowe dzienniki żywieniowe, uwzględniające np. spożycie mleka.

  1. O jakich produktach mowa?
  2. Nabiał w insulinooporności
  3. Podsumowanie

O jakich produktach mowa?

Uwzględniono produkty takie jak mleko beztłuszczowe, mające 0,5% tłuszczu, 1% tłuszczu, niskotłuszczową maślankę, odparowane mleko beztłuszczowe, niskotłuszczowe mleko sojowe, wolny od tłuszczu jogurt. Porcja produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu obejmowała te dostarczające 12 g węglowodanów, 8 g białka i 5 g tłuszczu w porcji.

Specyficzne potrawy obejmowały 2% mleko, mleko sojowe, słodkie mleko wyhodowane przy użyciu szczepu Lactobacillus acidophilus oraz zwykły niskotłuszczowy jogurt. Jedną porcję nabiału zdefiniowano jako dostarczającą 12 g węglowodanów, 8 g białka i 8 g tłuszczu. W niniejszym badaniu uwzględniono również mleko pełne, mleko pełne odparowane, mleko kozie, kefir i jogurt z pełnego mleka.

mleko a insulinooporność

Nabiał w insulinooporności

Kobiety sięgające po najwięcej produktów nabiałowych wykazywały znacznie pogorszoną tolerancję węglowodanów, czyli zwiększoną insulinooporność, w porównaniu, do które pań dostarczały o wiele mniej mleka czy jogurtów.

Niniejsze badanie ujawniło istotny związek między spożyciem mleka i zmniejszoną wrażliwością na insulinę u kobiet w średnim wieku, bez cukrzycy, sugerując, że wyższe spożycie produktów mlecznych może być związane z większą opornością na insulinę.

Zależność tę częściowo wyjaśniono różnicami w składzie ciała, masie ciała, aktywności fizycznej, spożyciu błonnika pokarmowego i zużyciu energii. Jednak wysokie spożycie produktów mlecznych pozostawało znaczącą zmienną oporności na insulinę po uwzględnieniu wszystkich zmiennych towarzyszących.

Polecamy również: Jaka dieta może wyleczyć insulinooporność?! Czy berberyna może pomóc?

Podsumowanie

Wysokie spożycie mleka może z czasem prowadzić do zmniejszenia wrażliwości na insulinę. Oczywiście, potrzebne są dalsze badania koncentrujące się na związku między spożyciem mleka (i produktów mlecznych) a opornością na insulinę, zanim można będzie zalecić zmiany w konsumpcji mleka (i produktów mlecznych), w celu zapobiegania oporności na insulinę u kobiet.

Referencje:

Larry A. Tucker „Dairy Consumption and Insulin Resistance: The Role of Body Fat, Physical Activity, and Energy Intake” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325471/

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (5)
Biały19894

A u mężczyzn też to ma przełożenie? Bo ja jem dziennie 400-500 g nabiału (jogurt naturalny 400 g lub 200 g serka wiejskiego i 300 g jogurtu) i nie wiem czy to nie za dużo. Mimo nie jakiegoś wysokiego poziomu BF mam sporo tłuszczu na dole pleców i nad biodrami (boczki), a pamiętam, że chłopaki na body-factory kiedyś pisali, że ma to związek insulinoodpornością. Zatem może to przez ten nabiał w diecie ..

0
_Knife_

Ja prawie w ogóle wyciąłem z diety ser żółty (czasem jest w domowej roboty dietetycznej pizzy), twaróg (raz na jakiś czas co najwyżej sernik), a jogurty mam zamienniki kokosowe. Taka zmiana wychodzi na plus, na pewno zdrowotnie też.

0
SHHO

To co jest zamiast serów kefirow maślanek zsiadlego mleka
Wszystko zastąpić mięchem też nie dobrze

0
Qitr

To skoro powinno się wykluczyć nabiał to skąd czerpać wapń?

0
luc-jusz

A jak się do tego ma białko serwatkowe?

0