Kolagen należy do jednych z podstawowych białek w ustroju człowieka, stanowi nawet 25% masy wszystkich białek. Buduje on np. elementy tkanki łącznej (więzadła, ścięgna), zapewnia elastyczność skórze (obok włókien keratynowych), podtrzymuje strukturę kości i zębów, jest ważny dla kości. Ornityna jest jednym z mniej znanych, ale to nie znaczy, iż nieważnych aminokwasów, zawartym w różnych produktach spożywczych.
Co już wiemy?
Ostatnie badania wykazały, że ornityna jest żywnością funkcjonalną poprawiającą jakość snu i regenerację powysiłkową u ludzi. Zmiana stanu skóry związana z wiekiem jest głównym problemem rozwiniętych społeczeństw, pogarsza jakość życia. Poprawa kondycji skóry poprzez suplementację diety jest tematem zainteresowania publicznego.
Czy kolagen i ornityna mogą poprawić jakość skóry?
Naukowcy postawili hipotezę, że suplement zawierający peptyd kolagenu pochodzenia rybnego i ornitynę (CPO) może poprawić stan skóry poprzez zwiększenie stężenia hormonu wzrostu w osoczu i/lub insulinopodobnego czynnika wzrostu-1 (IGF-1).
Badanie naukowe
Dwudziestu dwóch zdrowych Japończyków wzięło udział w 8-tygodniowym badaniu pilotażowym z podwójnie ślepą próbą, kontrolowanym placebo. Badanym zaserwowano mieszankę kolagenu i ornityny (CPO) lub placebo. Jeden 30-ml napój CPO zawierał 10 g peptydu kolagenowego pochodzenia rybiego (FUJIFILM, Tokio, Japonia), 400 mg ornityny i inne składniki, w tym witaminę C, środek zakwaszający i słodzik. Aby przygotować peptyd kolagenowy pochodzenia rybnego, żelatynę wyekstrahowano z rybich łusek, prawie w całości z Tilapii, przez ekstrakcję gorącą wodą.
Żelatyna była następnie trawiona przez proteazę do przetwarzania żywności w celu przygotowania peptydu kolagenowego pochodzącego z ryb. Całkowita ilość hydroksyproliny w peptydzie kolagenowym pochodzenia rybnego, którą analizowano przez hydrolizę peptydu kolagenowego, a następnie wysokosprawną chromatografię cieczową, wyniosła 1100 mg w jednym napoju CPO.
Porcja napoju dostarczała mniej niż 9 mg potasu i 0,3 mg magnezu. Napój placebo zawierał taką samą ilość witaminy C, substancji zakwaszającej i słodzika, ale nie zawierał CPO. Jedna butelka była podawana codziennie przed snem przez 8 tygodni.
Naukowcy zbadali stan skóry, w tym elastyczność i przeznaskórkową utratę wody (TEWL), a także poziom hormonu wzrostu i IGF-1.
Wyniki
- elastyczność skóry i TEWL uległy znacznej poprawie w grupie CPO w porównaniu z grupą placebo
- grupa mieszanki kolagenu i ornityny wykazała podwyższone poziomy IGF-1 w osoczu po 8 tygodniach suplementacji w porównaniu z wartościami wyjściowymi
Wnioski
Naukowcy sugerują, że mieszanka kolagenu i ornityny może poprawiać stan skóry poprzez zwiększenie stężenia IGF-1 w osoczu.
Podsumowanie
Nie należy spodziewać się dużego wzrostu stężenia IGF-1, szczególnie po tak niewielkiej porcji białka, bo czym jest 10 g kolagenu dziennie wobec całej dziennej podaży protein, nawet u przeciętnej osoby. Niemniej ornityna nie jest jedynym aminokwasem, który może zwiększać stężenie hormonu wzrostu.
Istnieją obserwacje, iż arginina (w postaci AAKG) w dawce 5 lub 9 g dziennie zwiększa ilość GH. W tym przypadku nie wiemy, czy poprawa jakości skóry i zmniejszenie ilości porów (co zapobiegało utracie wody) były związane z podawaniem kolagenu czy ornityny, a może faktycznie zadecydował tu mechanizm pośredni związany z podwyższeniem stężenia IGF-1. Naukowcy sugerują, iż tego rodzaju środki powinno się brać przed snem, w celu maksymalizacji produkcji GH.
Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo:
Naoki Ito Effects of Composite Supplement Containing Collagen Peptide and Ornithine on Skin Conditions and Plasma IGF-1 Levels—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial https://www.mdpi.com/1660-3397/16/12/482/htm
Anna M. Badowska Kozakiewicz “Patofizjologia człowieka”
E. Mutschler "Farmakologia i toksykologia", WYDANIE III
Robert K. Murray, Daryl K. Granner, Victor W. Rodwell red. wyd. pol. Franciszek Kokot „Biochemia Harpera ilustrowana” wydanie VI
Ming Leong Lim, Jason O’Neal Roach „Metabolizm i żywienie – Crash Course”.
F. Delavier „Suplementy żywnościowe dla sportowców”