O tym, że warzywa i owoce stanowić mogą cenne źródło witamin, flawonoidów, błonnika i składników mineralnych, wiedzą chyba wszyscy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że włączenie konkretnych produktów tego typu do diety może nieść za sobą namacalne korzyści zdrowotne. Tymczasem istnieją dowody na to, że regularne spożywanie owoców, może stanowić element profilaktyki wielu chorób takich, jak chociażby miażdżyca. Za przykład pokarmu o szczególnych walorach w tej materii posłużyć może… kiwi.

Kiwi – bogactwo antyoksydantów

Kiwi należy do grupy owoców szczególnie zasobnych w antyoksydanty. Owoc ten dostarcza m.in. obfitej dawki witaminy C - 60 – 70 mg tej substancji w 100 g, co pokrywa niemal w całości dzienne zapotrzebowanie! Witamina C wpływa m.in. na odporność organizmu, stan tkanki łącznej i poziom kortyzolu, a istnieją przesłanki by uważać, że osoby obciążone bardzo dużym wysiłkiem – w tym sportowcy – potrzebują więcej tej substancji niż jednostki o przeciętnej aktywności. W kiwi zawarte są także inne bioaktywne związki, w tym polifenole, których antyoksydacyjne właściwości zostały potwierdzone w badaniach in vitro i in vivo. W kwestii zmniejszania skutków stresu oksydacyjnego i hamowania nadmiernej aktywności wolnych rodników, kiwi plasuje się w absolutnej czołówce. Co istotne, regularna konsumpcja tego owocu może stanowić element profilaktyki chorób układu krążenia o podłożu miażdżycowym.

kiwi właściwości

Ciekawe badanie na temat kiwi

Zespół naukowców z Uniwersytetu w Oslo postanowił zweryfikować wpływ spożywania 2 lub 3 sztuk kiwi dziennie przez okres 4 tygodni na aktywność płytek krwi, która gdy jest podwyższona – zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy. Badacze sprawdzili też wpływ wspomnianego zabiegu na poziom triacylogliceroli (triglicerydów) i cholesterolu LDL (czyli tzw. złego cholesterolu). Co się okazało? Po wykonaniu wszystkich pomiarów i analiz okazało się, iż prosty zabieg żywieniowy, polegający na regularnym spożywaniu kiwi, doprowadził do zmniejszenia agregacji płytek krwi aż o 15%. Jednocześnie konsumpcja wspomnianych owoców spowodowała obniżenie poziomu triacylogliceroli w plazmie o 18%. Oznacza to, że składniki zawarte w kiwi mają silny potencjał antymiażdżycowy. Pamiętać powinny o tym przede wszystkim osoby z grupy ryzyka rozwoju miażdżycy i wszyscy borykający się z tą przypadłością.

Podsumowanie

Przykład kiwi stanowi nie jedyny dowód na to, że regularna konsumpcja owoców nieść może za sobą szereg zdrowotnych korzyści. Owoce ze względu na wysoką koncentrację bioaktywnych związków o właściwościach przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i przeciwagregacyjnych stanowią wartościowy element profilaktyki wielu groźnych chorób i powinny być spożywane codziennie.

Komentarze (0)