Koenzym Q10 szczególnie rozpoznawany jest przez osoby zainteresowane branżą anti-aging, a także przez osoby leczące np. chorobę wieńcową. Jest to związek o silnym potencjale antyoksydacyjnym, który powstaje w organizmie i może być dostarczany do niego z dietą. Niekiedy w celu wyciągnięcia maksymalnych korzyści z niego stosowany jest w formie suplementacji.

  1. Funkcje koenzymu Q10
  2. Dlaczego suplementy?
  3. Pory stosowania koenzymu Q10

Funkcje koenzymu Q10

koenzym Q10 w żywności

Właściwości antyoksydacyjne

Koenzym Q10, który nazywany jest również ubichinonem, pełni funkcje zbliżone do witamin, jednak witaminą oficjalnie nie jest. Mimo to odgrywa bardzo ważną rolę w kształtowaniu i utrzymywaniu zdrowia człowieka w każdym wieku. Jest to substancja rozpuszczalna w tłuszczach i wykazująca silne właściwości antyoksydacyjne. Co ważne, wpływa również regenerująco na witaminy C i E w organizmie, co dodatkowo wzmacnia potencjał antyoksydacyjny.

Potencjał przeciwzapalny

Z potencjałem antyoksydacyjnym wiąże się również potencjał przeciwzapalny. Istnieją przesłanki o działaniu łagodzącym przewlekłe stany zapalne, co może mieć duże znaczenie w m.in. cukrzycy, stłuszczeniu wątroby, czy stwardnieniu rozsianym.

Starzenie 

Koenzym Q10 bierze czynny udział w funkcjonowaniu mitochondriów i stanowi element błon biologicznych. Szczególną uwagę zwraca się na niego w kontekście przebiegu procesów starzenia się organizmu.

Mięśnie i serce

Zaobserwowano bowiem, że obniżenie zawartości tego związku w tkankach spada z wiekiem, z czym wiąże się pogorszenie „jakości” pracy m.in. mięśni szkieletowych, czy mięśnia sercowego.

Polecamy również: Najlepszy KOENZYM Q10 - jaki KOENZYM Q10 wybrać?

Miażdżyca 

Ponadto koenzym Q10 hamuje negatywne zmiany w metabolizmie cholesterolu LDL, dzięki czemu przyczynia się do obniżenia tempa przebiegu miażdżycy.

Dlaczego suplementy?

koenzym q10 - kapsułki, suplement diety

Ubichinon jest związkiem, który występuje w diecie głównie w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, a przeważnie są to mięsa i podroby. Zawartość koenzymu Q10 jednak nie jest stabilna w pokarmach zarówno tych, jak i pozostałych źródłach.

Trudno zatem jest ocenić dokładną wysokość jego podaży w diecie. Z pomocą w sytuacji, kiedy chce się zwiększyć ilość spożywanego dziennie ubichinonu i mieć pewność co do wielkości spożywanych dawek, przychodzą suplementy diety. Zawierają one dawki, które z reguły są nieosiągalne przy standardowej diecie.

Zalecenia 

Suplementację zaleca się m.in. w rozwijających się oraz już istniejących chorobach serca, czy stanach neurodegeneracyjnych wynikających ze starzenia się. Warto zaznaczyć, że poziom ubichinonu w organizmie w trakcie leczenia lekami obniżającymi poziom cholesterolu może zostać zredukowany, co jest również jedną z ważnych przesłanek do włączenia suplementacji.

Polecamy również: Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 10 – Koenzym Q10

Pory stosowania koenzymu Q10

Koenzym Q10 w postaci suplementu diety najlepiej jest stosować razem z posiłkiem, w godzinach porannych i / lub około południa. Dawki w preparatach dostępnych na rynku sięgają 60 – 200 mg, czyli 2 – 6 razy więcej niż w podrobach, w których związek ten występuje najobficiej. W badaniach z udziałem ludzi z różnymi problemami zdrowotnymi dzienne dawki dochodziły niekiedy do nawet 300 – 400 mg dziennie, a czasami i jeszcze więcej.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (2)
lodzianin1

Sa jakies badania na temat właśnie godziny przyjęcia tego suplementu ?sam bardzo długo suplementowalem q10 teraz przesiadłem się na astetaksyne

0
F1.08

Ja biore rano i przed snem

0