Niektóre osoby zdecydowanie częściej od pozostałych „łapią” przeziębienia. Stan wzmożonej podatności na nie znacząco utrudnia życie, gdyż uniemożliwia zarówno naukę, jak i pracę, czy dobrowolne aktywności w czasie wolnym, a także uprzykrza relacje międzyludzkie. Istnieje szereg czynników, które osłabiają odporność organizmu, zatem warto zadbać przynajmniej o te, na które ma się jakikolwiek wpływ.

Kiepski stan odżywienia a przeziębienia

Czynnikami związanymi ze stanem odżywienia, które kształtują odporność człowieka, są poziomy podaży: witamin (głównie C i D), składników mineralnych (głównie cynku i selenu), czy białek i aminokwasów oraz kwasów tłuszczowych.

Z reguły ubogie w te związki są diety charakteryzujące się wysokim poziomem podaży produktów spożywczych wysokoprzetworzonych. Substancje odżywcze wpływają na układ odpornościowy zarówno bezpośrednio (budując przeciwciała, cytokiny i inne związki modulujące odpowiedź organizmu na czynniki potencjalnie szkodliwe), a także pośrednio np. regulując potencjał antyoksydacyjny organizmu.

Stres a przeziębienia

Warto pamiętać, że stres to nie tylko traumatyczne wydarzenia czy konflikty i problemy osobiste. Stresem dla organizmu jest również chodzenie spać o nieregularnych porach, nadużywanie substancji psychoaktywnych (przede wszystkim alkoholu), czy nadmierne obciążanie organizmu wysiłkiem fizycznym.

stres w pracy

Każdy z wymienionych wyżej czynników prowadzić może do rozregulowania cyklu okołodobowego wydzielania hormonów i neuroprzekaźników, które pośrednio wpływają na układ odpornościowy. Czynniki te szczególnie niebezpieczne stają się przy długoterminowym oddziaływaniu na organizm.

Otyłość a przeziębienia

Chroniczna nadwyżka energetyczna prowadzi do wzrostu masy ciała i jeśli w porę się jej nie przerwie, doprowadzić może do zaburzeń metabolicznych o licznych konsekwencjach zdrowotnych.

Ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego rośnie szczególnie wtedy, gdy nadmiar kalorii generowany jest przez produkty wysokoprzetworzone. Organizm przestaje wtedy prawidłowo wykorzystywać substancje budulcowe oraz energetyczne, co odbija się wytwarzaniu i odżywianiu wszystkich komórek, w tym komórek odpornościowych.

Mikrobiota jelitowa a przeziębienia

Nawiązując do roli stanu odżywienia w kształtowaniu odporności nie sposób nie wspomnieć jeszcze o immunomodulacyjnych właściwościach bakterii jelitowych. Diety monotonne i opierające się głównie o produkty o wysokim stopniu przetworzenia są z reguły ubogie w błonnik, który jest ważnym czynnikiem pobudzającym wzrost liczebności i różnorodności prozdrowotnych bakterii jelitowych.

Substancje wytwarzane przez te bakterie stanowią fizyczną warstwę ochronną przed patogenami z jelit, a także uczestniczą w komunikacji z innymi układami w organizmie, wspierając odporność zarówno nabytą, jak i wrodzoną. Warto zaznaczyć tutaj, że wymienione wcześniej czynniki wpływające na większą zapadalność na przeziębienia (stan odżywienia, stres, otyłość) wpływają również destrukcyjnie na mikrobiotę. Ponadto zaburzyć ją mogą antybiotyki, cały szereg leków czy choroby jelit.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (1)
SHHO

Brakło trochę o ciągłym zażywaniu tabletek przeciwzapalnych przez ludzi gdy tylko na termometrze jest 38°C i na siłę zbijana, zamiast traktować to jak potrzebny mechanizm obronny. I tak mamy ludzi wiecznie nie doleczonych, z powikłaniami objawowymi lub nie.

0