Zapewne nikogo już nie zaskakuje fakt, że wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa, rośnie również liczba problemów zdrowotnych, wynikających z niewłaściwego sposobu odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów…

  1. Wpływ na parametry zdrowotne
  2. Dyslipidemia
  3. A teraz to, co najważniejsze - wnioski

Wpływ na parametry zdrowotne

kminek

Jednym z niepokojących objawów, który można świadczyć o tym, że stan naszego układu krwionośnego nie jest w najlepszej kondycji, jest wzrost takich parametrów krwi jak:

  • trójglicerydy
  • cholesterol całkowity
  • cholesterol frakcji LDL.

Gdy rośnie frakcja HDL - z reguły - nie o co się martwić.

Dyslipidemia

Zaburzenia gospodarki lipidowej (mówiąc najprościej) nazywa się dyslipidemią. Może ona przyczyniać się do rozwoju różnych przewlekłych chorób m.in.:

  • chorób układu krążenia
  • chorób metabolicznych
  • cukrzycy typu 2
  • udarów mózgu
  • a końcowo również nawet zwiększonej śmiertelności!

Nie powinno nikogo zatem dziwić, że osoby dbające o stan swojego zdrowia, starają się czynić wszystko, co możliwe, aby chronić swoje zdrowie! Kamyczek do tego ogródka może dołożyć metaanaliza wykonana przez irańskich naukowców. Spojrzeli oni łaskawym okiem na często używaną przyprawę w naszej (i nie tylko!) kuchni - kminek. Nasiona kminku zawierają ponad 100 wartościowych składników. 

kminek

Dostarczają m.in.:

witamin tj.:

  • tiamina
  • ryboflawina
  • niacyna
  • witamina B6
  • witamina C
  • witamina E

minerałów tj.: 

  • wapń
  • żelazo
  • magnez 
  • fosfor
  • potas
  • sód
  • cynk. 

W wielu badaniach kminek wykazały działanie:

  • przeciwutleniające
  • antybakteryjne
  • a nawet wspomagające zmniejszenie wagi ciała!

Przeprowadzona metaanaliza, obejmowała 6 dużych innych badań z łącznym udziałem 575. osób. Średni wiek uczestników wynosił prawie 44 lata. Zakwalifikowane do metaanalizy badania, trwały od 8 tygodni aż do 6 miesięcy. Różniły się również dawkowaniem kminku. 

A teraz to, co najważniejsze - wnioski

Suplementacja kminkiem przyczyniała się do:

  • obniżania poziomu cholesterolu całkowitego
  • obniżania poziomu frakcji LDL cholesterolu
  • zwiększania poziomu HDL

Wszystko to przy braku istotnych skutków ubocznych - należy jednak zachować umiar w długości stosowania, gdyż po dłuższym czasie mogą pojawić się pewne powikłania np.: zwiększenie ryzyka występowania krwawień, powikłań oddechowych i zapalenia skóry. 

Bibliografia - link do badania:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30088304/

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)