Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości.
Jaka jest różnica?
Witamina K to grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, niezbędnych organizmowi do produkcji białek, odpowiadających za krzepnięcie krwi i tworzenie kości. Najpopularniejszymi rodzajami witaminy K są witaminy: K1 i K2.
K1, znana jako filochinon, występuje zwykle w zielonych warzywach liściastych. Witamina K2 to grupa związków zwanych menachinonami. Zwykle znajdują się one w produktach pochodzenia zwierzęcego i w sfermentowanej żywności. Niewielkie ich ilości można również znaleźć w bakteriach jelitowych.
Zalecana dzienna wartość witaminy K dla dorosłych wynosi 120 mikrogramów i zwykle na spokojnie da się ją pozyskać z dobrze zaplanowanej i zdrowej diety. W niektórych przypadkach lekarz może zalecić dodatkową suplementację np. niemowlętom tuż po urodzeniu. Otrzymują one witaminę K1, aby zapobiec krwawieniu wynikającemu z jej niedoborów.
Z kolei potas to minerał, który działa jako elektrolit w organizmie. Pełni wiele ważnych funkcji i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego:
- bilansu wodnego
- pH krwi
- ciśnienia krwi
- ruchu mięśni
- komunikacji między neuronami
- regularnego bicia serca.
Aby zachować dobry stan zdrowia, należy utrzymywać normalny poziom potasu we krwi. Zalecana dzienna dawka to około 3500-5000 mikrogramów.
Dlaczego potrzebujemy witaminę K oraz potas?
Chociaż każdy z tych mikroelementów ma swoje unikalne zalety, niektóre z nich są wspólne, na przykład pozytywny wpływ na zdrowie kości i serca. Witamina K odgrywa ważną rolę we wzroście kości i metabolizmie. Jej niedobory są powiązane z urazami i chorobami kości, co czyni ją wsparciem dla osób zmagających się z osteoporozą lub częstymi złamaniami kości.
Witamina ta hamuje również gromadzenie się wapnia w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu utrzymuje nasze serce w lepszym zdrowiu. Potas także odgrywa istotną rolę w zdrowiu kości m.in. u kobiet po menopauzie, znacząco zmniejszając ryzyko osteoporozy. Reguluje ciśnienie krwi, co może mieć znaczący wpływ na zdrowie serca. Cytrynian potasu obniża także poziom wapnia w moczu, dzięki czemu zapobiega kamicy nerkowej. Kolejną jego zaletą jest mniejsze zatrzymywanie wody w organizmie, ponieważ zwiększa produkcję moczu i zmniejsza poziom sodu.
Źródła witamina K
- zielone warzywa liściaste (zwłaszcza kapusta, rzepa, szpinak i jarmuż)
- brokuły
- rośliny strączkowe (zwłaszcza soja i edamame)
- dynia
- owoce (zwłaszcza jagody, winogrona i figi)
- orzechy (takie jak orzeszki pinii i orzechy nerkowca)
- sery (np. cheddar i mozzarella)
- marchewki
- wołowina
- wątróbka z kurczaka
- szynka wieprzowa
- jajka.
Źródła potasu
- owoce (zwłaszcza morele, suszone śliwki, dynia, banany, jabłka, pomarańcze)
- pomidory
- ziemniaki
- rośliny strączkowe, takie jak fasola, soczewica i soja
- szpinak
- pierś z kurczaka
- łosoś
- produkty mleczne, takie jak mleko i jogurt
- pierś indyka
- tuńczyk
- szparagi.
Podsumowanie
Witamina K i potas są niezbędne dla zdrowego organizmu i mają podobne funkcje, ale nie są tym samym. Witamina K to grupa witamin, które zapobiegają krzepnięciu krwi i wspierają tworzenie się kości. Potas to minerał pełniący funkcję elektrolitu w organizmie. Pomaga między innymi w utrzymaniu optymalnego poziomu płynów w organizmie, ciśnienia krwi i ruchu mięśni. Oba mikroskładniki mogą mieć wpływ na zdrowie kości i serca, i oba możemy znaleźć w różnych warzywach, owocach, roślinach strączkowych, nabiale i mięsie.