Mamy zwolenników kawy, a także miłośników herbaty. Jest tak wiele gatunków i smaków herbat, że można przebierać do woli. Jedną z ciekawych odmian jest pu-erh. Podobnie jak czarna i zielona herbata, pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Jednak liście pu-erh są przygotowywane trochę inaczej: są fermentowane, a następnie leżakują przez długi czas (często latami).
Ten specjalny proces sprawia, że pu-erh pochodzące z prowincji Yunnan w Chinach i spożywane od około 1400 lat, ma wyraźnie ziemisty smak. Od dawna uważano również, że ma pewne szczególne właściwości prozdrowotne.
Wpływ na jelita
Fermentowane herbaty, takie jak pu-erh, zawierają polisacharydy - naturalnie występujące cukry, które wspierają zdrowe bakterie w jelitach.
Może pomóc kontrolować poziom cholesterolu
Wydaje się, że pu-erh pomaga organizmowi wydalać więcej tłuszczu pochodzącego z pożywienia (który jest wydalany z kwasami żółciowymi), a także zapobiega gromadzeniu się nadmiaru tłuszczu w organizmie. Obie te właściwości mogą potencjalnie ograniczyć ryzyko zatykania tętnic przez cholesterol.
Chroni naczynia krwionośne
Herbata pu-erh ma działanie przeciwzapalne, co pomaga zwalczać przewlekłe zapalenie tętnic. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko takich chorób jak np. miażdżyca.
Może mieć działanie przeciwnowotworowe
Herbata pu-erh może wspomagać niszczenie niektórych komórek rakowych, w tym komórek raka piersi i okrężnicy. Nie oznacza to, że picie tej herbaty może być podstawowym elementem terapii raka, jednak jest to punkt wyjścia do kolejnych badań.
Może wspierać zdrowie wątroby
Ponieważ odgrywa rolę w usuwaniu nadmiaru tłuszczu i zwalczaniu stanów zapalnych, herbata pu-erh może pomóc zmniejszyć ryzyko niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Jednak jak dotąd przedstawiono wyniki eksperymentów na zwierzętach, a badania dotyczyły super-skoncentrowanego ekstraktu, a nie samego naparu.
Herbata pu-erh a utrata wagi
Pu-erh jest tradycyjnie postrzegana jako napój, który może pomóc Ci schudnąć. Czy rzeczywiście działa? Wykazano, że wyciąg z herbaty pu-erh wspomaga spalanie zmagazynowanego tłuszczu, a nawet zapobiega gromadzeniu się nowego tłuszczu. Istnieją również odkrycia dotyczące ekstraktu z pu-erh, które mogą pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Z kolei stały poziom glukozy jest korzystny dla stabilizacji i utraty wagi. Większość informacji dotyczy jednak zwierząt. Badania na ludziach w tym zakresie są dość perspektywiczne i jeszcze trzeba nad nimi popracować.
O czym należy pamiętać?
Nie można liczyć na cuda po wypiciu jednej czy dwóch filiżanek dziennie. Niemniej jednak jej regularne picie może pomóc zachować zdrowy styl życia i motywować do przestrzegania zdrowej diety oraz ćwiczeń.
A co z efektami ubocznymi?
Ludzie piją pu-erh od wieków bez żadnych skutków ubocznych. Mimo to warto wiedzieć, że w procesie fermentacji mogą powstać mikotoksyny - toksyczne związki wytwarzane przez niektóre grzyby - wraz z możliwymi toksynami bakteryjnymi. W herbacie pu-erh jest zwykle niski poziom mikotoksyn, które są uważane za bezpieczne.
Warto też pamiętać, że podobnie jak inne sfermentowane pokarmy, pu-erh może mieć mocniejszy wpływ na trawienie, czasami wręcz powodując różne dolegliwości. Organizm musi się przystosować, dlatego lepiej zacząć od jednej filiżanki i stopniowo oswajać organizm. Pamiętaj też, że herbata zawiera kofeinę, chociaż rzeczywista jej zawartość może się znacznie różnić w zależności od wieku pu-erh i czasu jej parzenia. Zwykle filiżanka pu-erh zawiera od 30 miligramów kofeiny.
Podsumowanie
Herbata Pu-erh może wspierać w wysiłki związane z odchudzaniem i może przynosić również inne korzyści zdrowotne. Jednak nie licz na to, że wykona całą pracę za Ciebie. Jest ona jedynie dodatkiem do diety i ćwiczeń.