Substancje chemiczne wspierające ludzki aparat ruchu można podzielić na kilka kategorii. Jedną z substancji, która jednak stanowi kategorię, samą w sobie jest MSM, czyli metylosulfonylometan. Związek ten swoje pochodzenie zawdzięcza mikroorganizmom morskim i jest ważnym elementem ziemskiego cyklu „obrotu” siarką.

Źródła metylosulfonylometanu w żywności

MSM jest substancją organiczną, która od kilku dekad cieszy się dużą popularnością wśród zwolenników tak zwanej medycyny alternatywnej. Główną drogą przedostawania się metylosulfonylometanu do organizmu jest obecnie suplementacja, gdyż zapewnia największe i najbardziej stabilne dawki, jednak związek ten występuje również w niewielkich ilościach w niektórych produktach spożywczych, takich jak warzywa (np. pomidory, kukurydza), kawa i herbata, czy zboża i przetwory mleczne.

MSM

Metabolizm metylosulfonylometanu

MSM spożywane zarówno pod postacią suplementów, jak i wraz z żywnością, jest względnie szybko wchłaniane z przewodu pokarmowego. Duży udział w tym procesie mają bakterie zasiedlające jelita. MSM jest po wchłonięciu dystrybuowany po całym organizmie i trafia nawet do mózgu. Wykazuje tendencje do akumulacji w tkankach, jednak to, co nie zostanie wchłonięte, zostaje wydalone z moczem, odchodami lub w dużo mniejszym stopniu przedostaje się do śliny.

Działanie MSM

Procesy stojące za działaniem prozdrowotnym MSM są cały czas badane, gdyż jest on związkiem małocząsteczkowym, który wykazuje wysoką przenikliwość do tkanek i komórek. Metylosulfonylometan wykazuje potencjał antyoksydacyjny i przeciwzapalny. Hamuje on bowiem niektóre ścieżki sygnalizacyjne, które w momencie wystąpienia szkodliwych czynników wewnętrznych lub zewnętrznych prowadzą do stanu zapalnego i zaburzenia homeostazy. Działanie to jest nie bez znaczenia dla funkcjonowania układu odpornościowego.

Badania na liniach komórkowych wskazały na rolę MSM m.in. w reakcjach alergicznych, czy procesach nowotworowych. Kliniczne badania z kolei (z udziałem ludzi) dowiodły potencjału metylosulfonylometanu w kierunku łagodzenia stanów zapalnych stawów i poprawy samopoczucia osób zmagających się z bólem w chorobie zwyrodnieniowej.

Bezpieczeństwo MSM

Metylosulfonylometan uważa się powszechnie za związek bezpieczny i dobrze tolerowany w populacjach osób zdrowych. Powszechnie zaleca się stosować dawki nie większe niż 4 - 5 g dziennie, ze względu na brak dodatkowych korzyści przy nadmiernej konsumpcji. Warto pamiętać, że porcje przekraczające dzienne możliwości absorpcyjne organizmu zostaną z niego wydalone, zatem poza marnowaniem produktu istnieje ryzyko wystąpienia dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego i niekiedy nudności oraz biegunki. Między innymi ze względu na swoją wszędobylskość, zarówno w przyrodzie, jak i w organizmie, siarka organiczna pod postacią MSM nie jest uznawana za substancję szkodliwą.

Komentarze (2)
xxxpila

Czy siarka moze powodować dłuższe krzepnięcie krwi ? Po około 3 dniach stosowania siarki leciała mi krew z nosa ,nie było by to dziwne gdyby nie fakt że przez ponad 20 min nie mogłem zatamować a zawsze to były 3 min. Zrobiłem badania i czas protombinowy ponad normę. Zastanawiam się czy to efekt siatki.

0
lodzianin1

O siarce można by cała książkę napisać i nie jedna przeczytać pewnie

0