Spirulina oraz chlorella należą do słodkowodnych mikroalg. Wykorzystywane są przez ludzi od wieków i często zalicza się je do tak zwanych super-foods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i / lub odżywczych. Osoby zainteresowane składem i działaniem takiej super-żywności często sięgają po spirulinę i chlorellę równolegle.
Czym jest spirulina?
Algi znane jako spirulina nazwę swoją zawdzięczają kształtowi specyficznych, spiralnie ułożonych włókienek tworzących ich organizmy. Kiedyś zaliczana była do roślin, jednak obecnie wiadomo, że wchodzi w królestwo bakterii. Została sklasyfikowana w ten sposób pomimo zdolności do fotosyntezy. W krajach środowoeuropejskich spirulina dostępna jest głównie w formie suplementów diety pod postacią proszku lub tabletek / kapsułek.
Znana jest z wysokiej zawartości białka, witamin, składników mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Może dostarczyć do organizmu więcej żelaza i witamin z grupy B niż wiele warzyw i owoców. Ponadto coraz częściej mówi się o właściwościach immunomodulacyjnych spiruliny i wzmacnianiu układu odpornościowego. Właściwości te zawdzięczane są m.in. potencjałowi antyoksydacyjnemu.
Czym jest chlorella?
Chlorella to kolejna z popularnych mikroalg zaliczanych do super-foods. Podobnie jak spirulina, chlorella również zawiera chloroplasty, co upodabnia ją do roślin. Popularność zyskała w okresie po II wojnie światowej, kiedy to pilnie poszukiwano środków do zwalczania kryzysu żywnościowego na świecie. Podobnie jak spirulina zawiera ona białka i inne substancje odżywcze, które mogą wesprzeć stan odżywienia m.in. wegan i wegetarian.
Pierwsi na tak szeroką skalę po mikroalgi opisywane jako chlorella sięgnęli Japończycy, jednak obecnie preparaty z tymi organizmami jednokomórkowymi w postaci suchej dostępne są niemal na całym świecie. Chlorellę stosuje się m.in. do poprawy stanu odżywienia, wzmacniania układu immunologicznego, ale również w kontekście regulacji gospodarki cholesterolowej, czy glukozowo-insulinowej.
Czy powinno się łączyć spirulinę i chlorellę?
Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby stosować spirulinę i chlorellę razem. Warto jedynie skonsultować ze specjalistą ten wybór przy równoległym przechodzeniu różnego rodzaju schorzeń i stosowaniu leków. Dotyczy to jednak nie tylko suplementacji diety spiruliną i chlorellą, ale również innymi surowcami zielarskimi czy syntetycznymi.
Z roku na rok przybywa publikacji naukowych dotyczących mikroalg oraz właściwości związków w nich zawartych i coraz częściej udowadnia się ich wysoką wartość. Spirulina i chlorella wykazują pewne podobieństwa i często sięga się po nie jednocześnie. W postaci suplementów diety algi te nie zawierają w ścianach komórkowych niestrawnej dla ludzi celulozy, dzięki czemu mogą stanowić cenne źródło substancji odżywczych