Mleko to częsty dodatek do płatków śniadaniowych czy kawy. Jednak jeśli masz cukrzycę, to nie możesz zapominać, że zawiera ono także węglowodany, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi. 

Jedna szklanka mleka krowiego zawiera około 12 g węglowodanów. Nie ma dodatku cukru, tylko naturalnie występującą laktozę. Oprócz mleka krowiego mamy też do dyspozycji różne napoje roślinne z mniejszą lub większą zawartością węglowodanów. Oczywiście możesz nadal pić mleko krowie, jeśli lubisz, ale należy sprawdzić poziom glukozy we krwi przed i po jego wypiciu, żeby wiedzieć, jak ono na Ciebie wpływa. Na każdego mleko może wpłynąć inaczej, dlatego też najlepszym rozwiązaniem jest współpraca z lekarzem lub dietetykiem w celu ustalenia planu żywieniowego i doboru produktów. Chorując na cukrzycę typu 2, Twoje potrzeby są specyficzne i wymagają takiej konsultacji oraz wcześniejszego planowania. Warto też ograniczyć/kontrolować pozostałe węglowodany.

Mleko to dobre źródło wapnia

Dorośli w wieku 19-51 lat potrzebują 1000 mg wapnia dziennie. Jedna szklanka  mleka krowiego zawiera około 300 mg wapnia. Jest to jeden z obszarów, w którym niektóre alternatywne mleka mogą pozostać daleko w tyle. Jedne zawierają tylko niewielką część wapnia znajdującego się w mleku, podczas gdy inne są wzbogacane w wapń i witaminę D przez producentów. Świetną alternatywą na uzupełnienie wapnia i witaminy D3 są również suplementy.

Mleko nie tylko od krowy — różne rodzaje mleka

Już dawno skończyły się czasy, kiedy jedyną decyzją przy zakupie mleka była jego procentowa zawartość tłuszczu. Obecnie, poza mlekiem krowim, mamy wiele różnych opcji roślinnych:

  • niesłodzone mleko migdałowe (dostępne są również opcje smakowe np. waniliowe)
  • niesłodzone mleko kokosowe (pamiętaj, że zawiera ono nieco więcej tłuszczu niż inne rodzaje mleka)
  • niesłodzone mleko sojowe (również można dostać je w różnych wariantach smakowych)
  • niesłodzone mleko lniane (mniej popularne, ale bogate w kwasy omega-3)
  • niesłodzone mleko owsiane
  • niesłodzone mleko ryżowe.

Możliwości jest naprawdę wiele. Mleka smakowe są alternatywną opcją na sytuacje, kiedy potrzebujesz czegoś słodkiego. Warto jednak zwrócić uwagę na ich skład i wybierać takie, które zawierają mniej węglowodanów. Wielu osobom dużo łatwiej zerwać z pociągiem do słodyczy, jeśli całkowicie wyeliminują słodkie produkty. 

Pełne mleko

Pełne mleko ma więcej kalorii i tłuszczu, dlatego lepiej sięgnąć po opcje niskotłuszczowe, które i tak dostarczą Ci takiej samej ilości wapnia, szczególnie jeśli zależy Ci na zachowaniu zgrabnej sylwetki. Za to, jeśli jest odwrotnie i chcesz nieco przybrać na wadze, to taka opcja nie jest zła. 

Wspomnieliśmy już, że przy cukrzycy istotne jest liczenie spożywanych węglowodanów. Pijąc mleko, miej na uwadze, że szklanka mleka krowiego, odtłuszczonego zawiera około 12 g węglowodanów, podczas gdy niesłodzone mleko roślinne, np. sojowe, ma tylko 4 g na porcję. To z pewnością zachęcające! Kupując takie mleko, sprawdź etykiety pod kątem wapnia, witaminy D, A, potasu itp. 

Podsumowanie — czy chorując na cukrzycę, trzeba zrezygnować z mleka?

Nie. Spożywanie umiarkowanych ilości mleka nie jest zabronione. Mleko jest źródłem wapnia, witaminy D i potasu, co może wręcz chronić przed cukrzycą typu 2. Istotne jest jedynie kontrolowanie ilości, składu lub/i korzystanie z dostępnych alternatyw, jakimi są niskotłuszczowe mleka roślinne.

Źródła:

https://www.diabetes.org/healthy-living/recipes-nutrition/understanding-carbs/carb-counting-and-diabetes

https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-014-0215-1

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0073965

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/

https://ujms.net/index.php/ujms/article/view/6465

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)