Przewlekła choroba nerek (PChN) została uznana za główny problem zdrowia publicznego na całym świecie. Oszacowano, iż może dotyczyć nawet 13,4% osób, a ludzi ze schyłkową niewydolnością nerek (ESKD), wymagających leczenia nerkozastępczego może być od 4,9 miliona do ponad 7 milionów. Globalny wzrost zachorowań na tę chorobę wynika głównie ze wzrostu częstości występowania cukrzycy, nadciśnienia, otyłości i starzenia.

Grafika: zmiany w nerkach, które towarzyszą nadciśnieniu tętniczemu.

Źródło: Karen A. Griffin i in. Hypertension and Kidney Damage https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8109389/

Długo utrzymywane nadciśnienie tętnicze powoduje występowanie patologicznych zmian w nerkach (stwardnienie) oraz sercu (przebudowa, utrata funkcji lewej komory). Współistnienie cukrzycy przyspiesza znacząco pojawienie się zmian w nerkach, sercu oraz naczyniach. Dlatego kulturyści są w szczególnej grupie ryzyka, wielu zmarło właśnie z powodu niewydolności nerek. Zawodnicy są narażeni nie tylko na problemy w dalszym życiu, ale również na ryzyko nagłej śmierci. Silne odwadnianie ustroju poprzez stosowanie diuretyków może zniszczyć nerki (wymagają stałego, określonego przepływu krwi) i spowodować zaburzenia pracy serca („wypłukanie” sodu, potasu itd.), nawet ze skutkiem śmiertelnym.

A czy kawa może powodować choroby nerek?

Naukowcy dokonali przeszukania baz danych MEDLINE, EMBASE i Cochrane Database of Systematic Reviews. Uwzględniono cztery badania obserwacyjne z udziałem 14 898 osób w celu oceny związku między spożyciem kawy a przewlekłą chorobą nerek.

Wyniki

Osoby pijące jedną filiżankę kawy dziennie lub więcej były narażone na 29% mniejsze ryzyko pojawienia się przewlekłej choroby nerek.

Jednak, gdy płci rozpatrywano osobno, to u mężczyzn ryzyko było zwiększone w sposób nieistotny o 10%, a u kobiet zmniejszone o 19%.

Według naukowców nie ma istotnego związku między spożyciem kawy a przewlekłą chorobą nerek u mężczyzn. Jednak konieczne są przyszłe badania, aby ocenić potencjalny ochronny związek kawy w kontekście rozwoju przewlekłej choroby nerek u kobiet.

Według innych źródeł po wypiciu kawy we krwi pojawia się 20 metabolitów, co potwierdzono w badaniach ARIC, jak i Bogalusa Heart Study. Trzy ze wspomnianych związków mogą być związane z rozwojem przewlekłej choroby nerek. Rolę ochronną pełni glikochenodeoksycholan, o negatywne oddziaływanie na nerki podejrzewa się siarczan O-metylokatecholu i siarczan 3-metylokatecholu.

Podsumowując

W nadmiarze szkodzi wszystko, nawet woda. Można przyjąć, iż umiarkowana konsumpcja kawy nie jest szkodliwa dla nerek, pod warunkiem, że napój nie jest obficie wzbogacony np. cukrem czy tłuszczem.

Referencje:

  • Ji-Cheng Lv i in. Prevalence and Disease Burden of Chronic Kidney Disease https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31399958/
  • Wijarnpreecha K. i in. Association of coffee consumption and chronic kidney disease: A meta-analysis https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijcp.12919
  • William J. He i in. Metabolites Associated with Coffee Consumption and Incident Chronic Kidney Disease https://cjasn.asnjournals.org/content/16/11/1620.abstract
Komentarze (1)
lordknaga

'pod warunkiem, że napój nie jest obficie wzbogacony np. cukrem czy tłuszczem.'

pamietam ze byl tren na tzw. bulletproof coffe, gdzie dodawano do goracej kawy, mala lyzke masla kokosowego(czy jak to sie tam zwalo) to nie bylo wlasnie pro zdrowotnie a moglo dac zly efekt?

0