Chrząstki odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie. Są m.in. jednym z ogniw aparatu ruchu i uczestniczą w łączeniu poszczególnych elementów układu kostnego. Z tą funkcją z kolei łączy się szereg korzyści zdrowotnych przypisywanych szeroko pojętej aktywności fizycznej. W niektórych stanach fizjologicznych może dochodzić do degeneracji chrząstek, z czym wiążą się zaburzenia w obrębie budowy stawów i ich funkcjonalności.
Odpowiednia dieta i podaż wybranych związków mogą znacznie wspierać stan tkanek chrzęstnych, pomimo że nie są one unaczynione i odżywiane tak, jak np. kości.
Degeneracja chrząstek
Jedną z chorób wynikających z postępujących zaburzeń komórkowych w obrębie chrząstek jest zwyrodnieniowa choroba stawów, która może zarówno obniżać ruchomość w stawach, jak i powodować ból i dyskomfort. Uszkodzenia chrząstek wymagające skupienia nad procesami regeneracji mogą wynikać między innymi z uszkodzeń mechanicznych, czy niedoborów żywieniowych, ale także pewnych zaburzeń genetycznych.
Częściej degeneracje obserwowane są u osób o niezrównoważonym stosunku czasu trwania i intensywności aktywności fizycznej do czasu trwania i jakości regeneracji, a także u osób starszych czy niedożywionych i nieaktywnych fizycznie.
Regeneracja chrząstek
Odżywienie chrząstek zależne jest od poddawania ich zmianom ciśnienia i obciążania ich odpowiednio dobraną aktywnością. Ponadto wymaga podaży licznych związków o działaniu zarówno ochronnym, jak i regeneracyjnym. Do najważniejszych w tym kontekście elementów pozyskiwanych z diety należą: witamina C, witamina D, wapń, magnez, selen, metylosulfonylometan (MSM), białka kolagenowe (na które składają się głównie aminokwasy glicyna, prolina i hydroksyprolina), a także związki z grupy glikozaminoglikanów (np. chondroityna, glukozamina, kwas hialuronowy).
Ponadto za cenne w tym kontekście uważane są również kwasy omega-3, a także ekstrakty roślinne (np. z imbiru czy kadzidłowca, a także z konopi). Dieta może być efektywnym narzędziem we wspieraniu chrząstek i stawów, jednak często przydatną pomocą okazują się kompleksowe suplementy diety. Zapewniają one podaż wysokich dawek i dobrze przyswajalnych form chemicznych, które nie zawsze jest tak łatwo dostarczyć z pokarmem.
Aktywność wymienianych związków przejawia się we wsparciu strukturalnym stawów, regulacji „nawilżenia” licznych powierzchni w ich obrębie, a także w działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym.
Wybór preparatu na stawy
Preparat zawierający związki wzmacniające stawy i chrząstki powinien być indywidualnie dopasowany do osoby stosującej. W zależności od wieku, poziomu aktywności fizycznej, stanu zdrowia i przebytych kontuzji, a także stanu odżywienia organizmu potrzeby mogą być nieco inne. Wieloskładnikowe produkty często stanowią bardzo wartościowe wspomaganie, ponieważ zawierają związki o dobrze poznanej roli w kontekście zdrowia stawów i aparatu ruchu. Związki te są również uznawane za bezpieczne i dobrze tolerowane w populacji ogólnej. Preparaty te można szybko przygotować oraz zabrać ze sobą niemal gdziekolwiek.
Źródło:
Castrogiovanni P, Trovato FM, Loreto C, Nsir H, Szychlinska MA, Musumeci G. Nutraceutical Supplements in the Management and Prevention of Osteoarthritis. Int J Mol Sci. 2016 Dec 6;17(12):2042. doi: 10.3390/ijms17122042. PMID: 27929434; PMCID: PMC5187842.