Macierzanka tymianek (Thymus vulgaris L.) to roślina o wielu zastosowaniach kulinarnych i leczniczych. W medycynie wykorzystuje się przede wszystkim olejek z tymianku, natomiast ziele tymianku stanowi lubianą i zdrową przyprawę używaną do aromatyzowania zup, sosów, mięs czy sałatek.

  1. Dlaczego warto przyprawiać potrawy zielem tymianku?
  2. Czy preparaty z tymianku mogą pomóc w leczeniu różnych chorób?

Dlaczego warto przyprawiać potrawy zielem tymianku?

ziele tymianku

Przygotowując obfity obiad, spróbuj dodać do niego odrobinę świeżego lub suszonego ziela tymianku. Nada to posiłkowi wyjątkowy smak i aromat, ale też wpłynie pozytywnie na jego walory zdrowotne. Ziele tymianku ułatwia bowiem trawienie, zwłaszcza tłustych, mięsnych potraw. Spożywanie go stymuluje organizm do zwiększenia wydzielania soku żołądkowego i działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, co zapobiega występowaniu dolegliwości żołądkowych.

Czy preparaty z tymianku mogą pomóc w leczeniu różnych chorób?

W lecznictwie ludowym znane jest prozdrowotne działanie ziela tymianku. Preparaty z tej rośliny, a szczególnie z jej olejku, używane są też w nowoczesnej medycynie zachodniej. Macierzanka tymianek pomaga w kurowaniu przeziębienia, zapalenia oskrzeli czy kaszlu odruchowego, a także zaburzeń żołądkowo-jelitowych, na przykład zespołu jelita drażliwego. Tymianek ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, dlatego, jeśli masz problem z trądzikiem, bólem gardła czy nieświeżym oddechem, płukanki z tymiankiem mogą Ci pomóc.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)