Lebiodka majeranek to roślina zawierająca wiele olejków eterycznych wykorzystywanych przede wszystkim w celu udrożnienia układu oddechowego w czasie infekcji i przeziębienia.
Suszone liście tej rośliny są wykorzystywane także w kuchni ze względu na jej silny, charakterystyczny smak i aromat. Ziele można stosować również zewnętrznie w formie maści lub ciepłych okładów na trudno gojące się rany.
Majeranek na przeziębienie i zapalenie zatok
Najpopularniejszym specyfikiem stosowanym przy zatkanym nosie, katarze i kaszlu, to maść majerankowa. Zawarte w roślinie olejki eteryczne wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, a tym samym łagodzą opuchliznę i obrzęki błon śluzowych nosa, które utrudniają oddychanie podczas infekcji.
Dodatkowo rozsmarowanie maści na klatce piersiowej zadziała rozgrzewająco, co ukoi i skutecznie złagodzi dolegliwości bólowe spowodowane uciążliwym kaszlem. Warto wykonać także inhalację z wrzątku i suszonego majeranku w celu udrożnienia układu oddechowego.
Majeranek na trawienie
Ziele majeranku jest cenione także ze względu na swoje dobroczynne oddziaływanie na pracę układu pokarmowego. Picie naparów lub stosowanie suplementów z tą rośliną wpłynie pobudzająco na wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu będzie skuteczne w przypadku zaparć, niestrawności oraz uczucia ciężkości po obfitym, tłustym posiłku. Dodawanie suszonego majeranku do potraw zapobiegnie wzdęciom, kolkom oraz trudnościom z trawieniem.