Rośliny, zioła i przyprawy są używane w medycynie od wieków. Zawierają silne związki roślinne lub fitochemikalia, które mogą zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym komórek i zmniejszać stany zapalne. Ze względu na swoje właściwości niektóre rośliny mogą łagodzić ból spowodowany stanem zapalnym, a także radzić sobie z niektórymi chorobami. Oto kilka popularnych herbat, które mogą pomóc zwalczać stany zapalne.

Zielona herbata

Zielona herbata pochodzi z tego samego krzewu co czarna, tyle że liście są inaczej przetwarzane. Dzięki temu uzyskujemy zielony kolor napoju. Prozdrowotne związki zawarte w zielonej herbacie nazywane są polifenolami, z których najpotężniejszy jest 3-galusan epigallokatechiny (EGCG). Ma on właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc złagodzić niektóre objawy związane z chorobami zapalnymi jelit (takimi jak choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita), problemami z sercem, chorobą Alzheimera, a nawet niektórymi nowotworami. Należy jednak pamiętać, że zielona herbata zawiera kofeinę, która może negatywnie wpływać na sen u wyjątkowo wrażliwych osób. 

SPRAWDŹ: ALLNUTRITION GREEN TEA - ekstrakt z zielonej herbaty

Warto też wiedzieć, że picie jej w dużych ilościach może hamować wchłanianie żelaza. Niektóre jej składniki nie będą poprawnie reagować z wybranymi lekami, w tym acetaminofenem, kodeiną, werapamilem, nadololem, tamoksyfenem i bortezomibem. Jeśli masz w tej kwestii wątpliwości, skontaktuj się z lekarzem.

Święta bazylia

święta bazylia herbata

Znana również pod nazwą Tulsi, święta bazylia jest wieloletnią rośliną pochodzącą z Indii i Azji Południowo-Wschodniej. W medycynie ajurwedyjskiej nazywana jest królową ziół, ze względu na wiele właściwości prozdrowotnych. Uważa się, że święta bazylia pomaga organizmowi przeciwdziałać stresowi emocjonalnemu, środowiskowemu i metabolicznemu.

Są to często główne przyczyny stanu zapalnego, które prowadzą do chorób przewlekłych. Święta bazylia może też obniżać poziom cukru we krwi, poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Związki zawarte w liściach i nasionach świętej bazylii mogą również obniżać poziom kwasu moczowego, łagodząc ból wynikający ze stanów zapalnych, takich jak dna moczanowa i reumatoidalne zapalenie stawów.

Kurkuma

Kurkuma to kwitnąca roślina z jadalnym korzeniem (lub kłączem), który często jest suszony i przekształcany w przyprawę. Korzeń można również obrać i zmielić. Aktywnym składnikiem kurkumy jest kurkumina - żółty związek znany z wielu korzyści zdrowotnych. Zmniejsza m.in. stany zapalne, takie jak reumatoidalne zapalnie stawów, choroba zapalna jelit i choroby serca. Może również łagodzić artretyczny ból stawów i bolesność mięśni po ćwiczeniach. Co prawda częściej się mówi o skoncentrowanej kurkuminie niż o herbacie, więc z pewnością działanie to może być nieco słabsze.

Imbir

imbir

W imbirze zidentyfikowano ponad 50 różnych związków przeciwutleniających. Wiele z nich minimalizuje produkcję cytokin, które są substancjami prozapalnymi w Twoim organizmie. Imbir może obniżyć poziom cukru we krwi, cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i markerów zapalnych krwi, w tym białka C-reaktywnego (CRP). Tutaj jest podobnie, jak w przypadku kurkumy — częściej mówi się o skoncentrowanej formie, więc picie herbaty może mieć mniejsze działanie niż proszek/ekstrakt.

Dzika róża

Dzika róża to koralowoczerwone, okrągłe, jadalne pseudoowoce, które pozostają po utracie kwiatów przez krzew róży. Są używane jako lek ziołowy od ponad 2000 lat, ponieważ są pełne przeciwutleniaczy, w tym beta-karotenu oraz witamin C i E. Owoce dzikiej róży zawierają związki fenolowe, które są silnymi przeciwutleniaczami przeciwzapalnymi, które chronią Twoje komórki przed uszkodzeniem. Zmniejszają ból i inne objawy związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Koper włoski

Smak nasion i cebulek kopru śródziemnomorskiego jest często porównywany do smaku lukrecji lub anyżu. Podobnie jak dzika róża, koper włoski jest pełen przeciwzapalnych związków fenolowych. Niektóre z najbardziej aktywnych to kwas rozmarynowy, kwercetyna i kemferol. Koper włoski może zmniejszać ból, zwłaszcza ten związany z miesiączką.

Jak właściwie zaparzyć herbatę?

Podczas parzenia świeżej filiżanki herbaty, jeśli to możliwe, używaj luźnych liści z zaparzaczem do herbaty, a nie torebki z herbatą - zawierają one więcej przeciwutleniaczy. Okazuje się też, że wystarczy ok. 5 minut namaczania herbaty, aby uzyskać 80%-90% jej zawartości przeciwutleniaczy. Dłuższy czas niewiele zmienia.

Bądź kreatywny i łącz różne herbaty i inne zioła przeciwzapalne, przyprawy, takie jak cynamon i kardamon, a nawet owoce, takie jak plasterki cytryny lub pomarańczy. Wiele z tych składników współpracuje ze sobą, aby zapewnić jeszcze więcej korzyści zdrowotnych i oczywiście smakowych. Staraj się też zawsze używać świeżych składników, ponieważ tak jak każda roślina, mogą się one z czasem zepsuć i stracić swoje wartości.

Na co trzeba uważać?

Niektóre rośliny herbaciane są traktowane pestycydami i herbicydami, więc staraj się wybierać odmiany wysokiej jakości, organiczne lub wolne od pestycydów. Ponadto herbaty należy przechowywać w hermetycznym pojemniku w ciemnym, suchym miejscu. Jeśli nie są odpowiednio przechowywane, mogą zawierać mikotoksyny - szkodliwy produkt wytwarzany przez rozwijające się grzyby, który może rosnąć na niektórych produktach spożywczych. Wreszcie, niektóre herbaty mogą wchodzić w interakcje z lekami, suplementami lub ziołami, jeśli pijesz ich dużo. Skonsultuj się z lekarzem, jeśli masz obawy dotyczące możliwych interakcji.

Podsumowanie

Aby zaparzyć najlepszą filiżankę herbaty, używaj świeżych składników i uważaj na jakość, aby uniknąć pestycydów, herbicydów lub pleśni. Należy również pamiętać, że związki zawarte w niektórych herbatach mogą wchodzić w interakcje z lekami. Picie herbaty to łatwy i pyszny sposób, aby cieszyć się przeciwzapalnymi i innymi zdrowotnymi właściwościami roślin, ziół i przypraw. Dlatego spróbuj popijać niektóre z herbat wymienionych powyżej, w tym herbatę zieloną, z dzikiej róży, imbiru i kurkumy, aby czerpać korzyści ze zwalczania przez nie stanów zapalnych i promowania zdrowia.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (3)
M-ka

Jeżeli komuś nie chce się kombinować samemu, to dobrym pomysłem jest skorzystanie z gotowych mieszanek ziół na astmę czy infekcje przeziębieniowe. Nie trzeba mieć do tego stwierdzonej astmy. Te zioła są dobierane pod kątem właściwości przeciwzapalnych, poza tym polepszają pracę wątroby, nerek, układu krwionośnego i ogólnie - polepszają samoodtruwanie organizmu. Zazwyczaj trzeba je pić kilka tygodni, żeby uzyskać znaczący efekt (3-4 tygodnie, tydzień dwa przerwy i znów 3-4 tygodnie) .
Przed sezonem grypowym moim zdaniem jest to b.dobry pomysł - zmniejsza ryzyko ciężkiego przebiegu jakiejś infekcji i późniejszych powikłań.

0
M-ka

I jeszcze dodam, bo od razu nie pomyślałam - te zioła regulują układ odpornościowy i tłumią nadreaktywność układu odpornościowego, polepszając jednocześnie obronę. Myślę, że to jest lepsze od immunosupresyjnego Paracetamolu i w razie gdyby ktoś się obawiał infekcji to warto rozważyć.

1
M-ka

Solo albo w mieszankach i w postaci syropu p/infekcjom przeziębieniowym występuje babka lancetowata. Jest to nieco mniej znana roślina, ale b. wartościowa. Pobudza w organizmie produkcję interferonów, które są naszymi naturalnymi substancjami antywirusowymi.
Jedna z roślin, które nawet w pojedynkę mogą dać dużo dobrego i dodałabym do listy w artykule.

0