Zdrowe jelita to lepsze i szczęśliwsze życie... Stan naszych jelit i prawidłowa flora bakteryjna wpływają na wiele aspektów naszego zdrowia od kondycji psychicznej, przez układ odpornościowy, aż po choroby skóry.

  1. Kefir
  2. Bulion kostny
  3. Sok z selera
  4. Kombucha
  5. Herbata imbirowa
  6. Podsumowanie

Z pewnością słyszałeś kiedyś takie pojęcie jak mikrobiom jelitowy. Są to wszystkie mikroorganizmy i bakterie, które żyją w naszym przewodzie pokarmowym. Zazwyczaj, aby poprawić zdrowie jelit, sięgamy po probiotyki, prebiotyki i błonnik, a raczej po pokarmy i suplementy, które je zawierają. A co z napojami? Zobacz, które z nich są korzystne dla Twoich jelit.

Kefir

kefir

Kefir ma konsystencję podobną do jogurtu do picia, co czyni go idealnym rozwiązaniem, kiedy chcemy go zabrać ze sobą na wynos. Jest niesamowity dla zdrowia jelit i układu pokarmowego, lepszy od jogurtu ze względu na różnorodność i ilość szczepów drożdży i bakterii. To cenna informacja, ponieważ probiotyki są powiązane z kontrolą wagi, korzyściami dla zdrowia psychicznego oraz ogólnym leczeniem i profilaktyką chorób żołądkowo-jelitowych.

Bulion kostny

Bulion kostny od dawna jest stosowany jako napój łagodzący stany zapalne. Dwa z jego głównych składników, żelatyna i glutamina, są dobre dla jelit. Żelatyna może pomóc leczyć stany zapalne i wyściółkę jelit w układzie pokarmowym, podczas gdy glutamina pomaga utrzymać szczelność w jelitach.

Sok z selera

sok z selera

Sok z selera jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym, który może poprawić trawienie i przywrócić zdrowie jelit. Ma także lekkie działanie przeczyszczające, co z pewnością zainteresuje osoby zmagające się z zaparciami. Dodatkowym atutem soku z selera jest to, że obniża ciśnienie krwi.

Kombucha

Picie kombuchy do obiadu to doskonały wybór dla zdrowia jelit. Jest to rodzaj herbaty poddanej fermentacji a wszystko, co sfermentowane, jest doskonałym źródłem probiotyków. Ponadto, tak jak herbata, zawiera przeciwutleniacze i przeciwzapalne polifenole.

Herbata imbirowa

Imbir był używany od wieków do łagodzenia dolegliwości przewodu pokarmowego. Przyspiesza opróżnianie żołądka i może być korzystny dla osób z bólami żołądkowymi i niestrawnością. Stymuluje również produkcję pewnych zdrowych jelitowo gatunków bakterii, działając jako prebiotyk.

Polecamy również: Najlepszy probiotyk - jakie probiotyki wybrać?

Podsumowanie

Jak widzisz, nie tylko żywność jest źródłem ważnych dla jelit składników odżywczych. Znajdziesz je również w wymienionych napojach, które mają niesamowite właściwości. Jeśli odpowiada Ci smak, wypróbuj także soki z kiszonek i nie zapominaj o wodzie, która równoważy dobre bakterie w jelitach i je chroni.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (6)
Bull

Sok/woda z kiszonek to mój typ.

3
Possible

Moja propozycja ,- sok z czerwonych buraków.

0
gokuson

Z sokiem z buraków trzeba uważać jeżeli się ma IBS, buraki ćwikłowe mają dużą zawartość FODMAP

1
Possible

Jest bardzo pomocny przy zaparciach ze względu na wysoką zawartość błonnika, jak również zmniejsza znacznie ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Ma dużo innych bardzo przydatnych właściwości.

0
gokuson

W sytuacji gdy masz IBS-D czyli biegunkowy, jednak bym nie polecał.

1
Possible

Oczywiście.

1