Każdy dobrze wie, że głód może złapać niespodziewanie. Nie zawsze mamy przy sobie zdrową przekąskę ani czas, żeby ją przygotować. W takich sytuacjach łatwo nam wybrać coś jest łatwo dostępne, szybko podane i zwykle smaczne. Żywność typu fast food ma niewątpliwie tę zaletę, że można ją kupić niemal wszędzie i o każdej porze dnia. W kilka minut ciepły posiłek jest gotowy. Na tym jednak kończą się zalety tego jedzenia. Warto zadać sobie pytanie, czy pokusa szybkiego i łatwego posiłku jest dobrym kompromisem dla Twojego zdrowia.
Żywność typu fast food a składniki odżywcze
Szybkie jedzenie nie zawiera kluczowych składników odżywczych, w tym błonnika, witamin i minerałów. Ponadto zawiera nadmierne ilości niezdrowych tłuszczów, sodu i kalorii. Nic więc dziwnego, że badania łączą diety bogate w fast food z:
Otyłością — wskaźniki otyłości zaczęły rosnąć po tym, jak fast food stał się nieodłącznym elementem naszej kultury. Nic dziwnego! Wysoka zawartość kalorii w fast foodach przyczynia się do przybierania na wadze i otyłości
Zwiększonym ryzykiem chorób przewlekłych — badania łączą dietę bogatą w fast foody i ubogą w pełnowartościowe produkty z większym ryzykiem chorób serca, udaru, cukrzycy i innych chorób przewlekłych
Niedoborami składników odżywczych - żywność typu fast food zawiera mało kluczowych składników odżywczych, które wspomagają zdrowie układu odpornościowego i metabolicznego. Ponadto niska zawartość błonnika zmniejsza różnorodność mikrobiomu jelitowego.
Jakie są ukryte zagrożenia przetworzonej żywności?
Ogrom dodatków
Problemem nie jest tylko samo jedzenie. Producenci fast foodów chcą, aby konsumenci czuli przywiązanie do tego jedzenia i chcieli wracać po kolejne zamówienia. Dlatego właśnie dodają do swoich burgerów, frytek, wrapów itp. całą masę dodatków i konserwantów. Należą do nich emulgatory, zagęszczacze, konserwanty oraz sztuczne barwniki i aromaty.
Te dodatki do fast foodów poprawiają konsystencję, zapobiegają psuciu się i poprawiają wygląd i smak jedzenia. Produkty te sprawiają, że człowiek szybko czuje satysfakcję z posiłku i ma podświadomie miłe skojarzenia. Skutek jest tego taki, że nie dość, że chce wrócić przy następnej byle okazji, to jeszcze chętnie sięgnie po dodatkową porcję podczas jednego posiedzenia.
Kwestia bezpieczeństwa
Chociaż powyższe dodatki przechodzą testy bezpieczeństwa i są regulowane, nie jest jasne, czy są bezpieczne, jeśli spożywasz je w dużych ilościach przez dłuższy czas. Ponadto badania pokazują, że emulgatory, czyli substancje chemiczne poprawiające konsystencję jedzenia, mogą zaburzać mikrobiom jelitowy. Warto o tym pomyśleć, jeśli codziennie chodzisz do restauracji typu fast food.
Obawy związane ze spożywaniem żywności typu fast food obejmują:
Zaburzenia hormonalne - według badań niektóre dodatki mogą zaburzać hormony, które wpływają na zdrowie metaboliczne i płodność. Okazuje się, że nawet opakowania fast foodów zawierają substancje chemiczne, które zaburzają równowagę hormonalną organizmu
Reakcje alergiczne - przy takim zestawieniu substancji chemicznych i konserwantów nie dziwi fakt, że ludzie zgłaszają reakcje alergiczne i nadwrażliwości na niektóre produkty fast food
Długoterminowe skutki zdrowotne - połączenie wysoko przetworzonej żywności i opakowań zaburzających gospodarkę hormonalną może prowadzić do długoterminowych skutków zdrowotnych.
Jak żywność typu fast food wpływa na nasze środowisko?
Produkcja fast foodów przyczynia się do wielu problemów środowiskowych m.in.:
Wylesianie - popyt na wołowinę i inne produkty zwierzęce wykorzystywane w fast foodach może prowadzić do wylesiania
Zmiany klimatu - transport żywności, materiały wykorzystywane do produkcji opakowań i inne czynniki związane z przemysłem fast foodów przyczyniają się do emisji gazów cieplarnianych i zmian klimatu
Zanieczyszczenie wody - intensywne praktyki rolnicze stosowane do produkcji składników fast foodów przyczyniają się do zanieczyszczenia wody.
Zwodniczy marketing i dezinformacja konsumentów
Oto coś, o czym być może nie pomyślałeś – nieprawdziwa reklama, w którą angażują się firmy fast food. O co chodzi? Chodzi o taką marketingową manipulację. Obejmuje ona m.in.:
Reklamy, w których pokazywani są szczęśliwi ludzie, którzy rozwijają życie towarzyskie
Piękne i apetyczne zdjęcia, na których porcje są znacznie większe, a jedzenie wygląda wyjątkowo apetycznie
Promocje, które sprawiają, że nie opłaca Ci się zamówić samego burgera. Bardziej opłaca się wziąć zestaw, w którym masz jeszcze frytki, napój gazowany i dodatkowe kalorie
Ukryte składniki - niektóre firmy fast food mogą ukrywać niezdrowe składniki, takie jak nadmierna ilość sodu lub niezdrowych tłuszczów, aby ich produkty wydawały się zdrowsze niż są w rzeczywistości
Posiłki dedykowane dzieciom - dziecięce menu przyciąga rodziny z dziećmi. Szczególnie jeśli jeszcze w zestawie jest zabawka. Jest to jednak bardzo złudne, bowiem nie dość, że wyrabiasz złe nawyki swoim dzieciom, to ograniczasz im składniki odżywcze potrzebne do rozwoju.
Nie daj się nabrać
Nie pozwól, aby fast food i żywność wysoko przetworzona stały się głównym składnikiem Twojej diety. Staraj się ograniczać tego typu produkty. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Oto kilka wskazówek:
Gotuj w domu - kiedy przygotowujesz posiłki w domu, kontrolujesz składniki. To klucz do utrzymania zdrowia całej rodziny.
Planuj posiłki - mając plan trudniej będzie o sytuacje, w których niespodziewanie będziesz „zmuszony” podjechać po burgera.
Wybieraj zdrowsze opcje - jeśli musisz zjeść na mieście, sprawdź wcześniej swoje opcje. Wybierz zdrowszą restaurację typu fast food - niektóre z nich serwują nieco lepsze pozycje. Warto też zwrócić uwagę na składniki danego produktu np. czy zawiera świeże warzywa, czy można zamówić bez dodatkowego sosu, czy w danym posiłku jest więcej białka (i to najlepiej bez panierki) itp.
Podsumowanie
Czy jesteś gotowy uwolnić się od kultury fast food i zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia? Pamiętaj, że restauracje typu fast food stosują różne taktyki, żeby Cię do siebie zwabić. Nie pozwól im przejąć kontroli nad sobą ani Twoją rodziną. Postaw sobie za cel dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych, które będą korzystne dla Twojego zdrowia i przy okazji środowiska. To najrozsądniejsza decyzja, jaką możesz podjąć.
Źródła:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18346099/
- https://sites.evergreen.edu/ccc/other/page-for-borja
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17452996/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12171455/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24015250/
Ostatnio był u mnie typ, któremu wyszło złe badanie krwi. On oddaje krew, a wczesniej jest badanie jakosci, nosicielstwa itd. No i się pyta, czy to możliwe że po porcji frytek, którą jadł wieczorem mu wyszedł rano nadmiar tłuszczu we krwi, taki że nie mógł oddać. Tacy ludzie mi po prostu r@@@@@@### system. W tym kraju nic się nie zmieni, edukacja raczej też ma bardzo mały sens to trafi do jednej osoby na tysiąc.