Raki przewodu pokarmowego należą do najczęstszych typów nowotworów. W 2018 r. na całym świecie chorowało na nie ponad 4,1 mln osób i były przyczyną 2,6 mln zgonów. Są szczególnie powszechne w Azji. Raki przewodu pokarmowego obejmują nowotwory okrężnicy, żołądka, trzustki, przełyku, odbytu, pęcherzyka żółciowego, wątroby i dróg żółciowych. 

  1. Po co nam witamina D?
  2. Czym grozi niedobór witaminy D?
  3. Czy suplementacja witaminą D może zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby lub śmierci?

Po co nam witamina D?

Witamina D należy do jednych z najważniejszych witamin, a w ostatniej dekadzie uznaje się ją coraz bardziej za hormon niż za typową witaminę. Zapobiega chorobom kości związanym z wymianą wapnia i fosforu. Utrzymuje właściwe stężenie wapnia w płynie zewnątrzkomórkowym.

witamina D3

Czym grozi niedobór witaminy D?

Dane epidemiologiczne płynące z badań naukowych łączą niedobór witaminy D z chorobami autoimmunologicznymi, rakiem, chorobami układu krążenia, depresją, demencją, chorobami zakaźnymi, schorzeniami układu mięśniowo-szkieletowego i np. niskim stężeniem testosteronu u mężczyzn, co ma niekwestionowane znaczenie dla sportowców, szczególnie dyscyplin siłowych.

W wielu krajach europejskich (np. w Szwajcarii, w Polsce, Słowacji, Czechach itd.) jesienią, zimą i wczesną wiosną, konieczna jest suplementacja witaminą D, ponieważ ekspozycja na światło słoneczne (promieniowanie UV) jest niewystarczająca.

Polecamy również: Witamina C, a ryzyko miażdżycy. Witamina C ratuje życie!

Czy suplementacja witaminą D może zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby lub śmierci?

Naukowcy chcieli odpowiedzieć na pytanie, czy suplementacja witaminą D (2000 IU dziennie) może zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby lub śmierci u pacjentów z rakiem przewodu pokarmowego, u których wykazano immunoreaktywność na p53? Badanie opublikowano 22 sierpnia 2023 r.

Wśród 392 chorych na raka przewodu pokarmowego w wieku ok. 66 lat, 260 mężczyzn [66,3%]) było 37 chorych na raka przełyku (9,4%), 170 chorych na raka żołądka (43,4%), 2 chorych na raka jelita cienkiego (0,5%) i 183 chorych na raka jelita grubego (46,7%).

5-letnie przeżycie wolne od nawrotów raka było znacząco wyższe w grupie otrzymującej witaminę D, 2000 IU dziennie (80,9%) niż w grupie placebo (30,6%). Wyniki tego badania sugerują, że suplementacja witaminą D może zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby lub śmierci z powodu raka przewodu pokarmowego.

Referencje:

Kanno K, Akutsu T, Ohdaira H, Suzuki Y, Urashima M. Effect of Vitamin D Supplements on Relapse or Death in a p53-Immunoreactive Subgroup With Digestive Tract Cancer: Post Hoc Analysis of the AMATERASU Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2023;6(8):e2328886. doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.28886

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)