Rak jelita grubego (CRC) jest trzecim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i drugim u kobiet na świecie. Jako trzeci najczęściej występujący nowotwór złośliwy i drugi pod względem śmiertelności nowotwór, rak jelita grubego spowodował około 1,9 miliona zachorowań i 0,9 miliona zgonów na całym świecie w 2020 roku.

  1. Co sprzyja rozwojowi raka jelita grubego?
  2. Czy otyłość ma wpływ na ryzyko raka jelita grubego?
  3. Czy redukcja masy ciała może pomóc?

Biorąc pod uwagę, że guzy te rozwijają się w sąsiedztwie światła jelita, nie jest zaskakujące, że istnieje silne powiązanie między stosowaną dietą a pojawieniem się raka. W 2020 r. na świecie CRC odpowiadał za 10% przypadków raka i 9,4% zgonów z powodu raka, czyli zabijał niewiele mniej ludzi niż rak płuc, który odpowiadał za 18% zgonów.

Przewiduje się, że globalna liczba nowych przypadków CRC osiągnie 3,2 miliona w 2040 r. Oszacowano wspomnianą wartość na podstawie prognoz dotyczących starzenia się, wzrostu populacji i rozwoju społecznego.

Co sprzyja rozwojowi raka jelita grubego?

Wzrost częstości występowania CRC przypisuje się głównie zwiększonemu narażeniu na środowiskowe czynniki ryzyka wynikającemu ze zmiany stylu życia i stosowanie diety zachodniej (konserwowane i wysoko przetwarzane mięso czerwone oraz białe; wędliny, parówki itd., mało warzyw i owoców, mała ilość błonnika, duża ilość soli, podaż cukrów o szybkiej kinetyce, dużo produktów o wysokim stopniu przetworzenia).

Czy otyłość ma wpływ na ryzyko raka jelita grubego?

otyłość, rak jelita grubego

Naukowcy uwzględnili dane od 11887 uczestników, w tym odnotowano ponad 6,4 tysiąca przypadków raka jelita grubego. W momencie rozpoznania raka 62,1% osób miało nadwagę lub otyłość.

Nadwaga o 27% zwiększała ryzyko raka, a otyłość ponad dwukrotnie, z kolei 5-letni wzrost BMI (wskaźnika masy ciała) o 35%.

Polecamy również: Witamina C, a ryzyko miażdżycy. Witamina C ratuje życie!

Czy redukcja masy ciała może pomóc?

Tak, nawet utrata masy ciała 2 kg lub więcej ponad 7,5-krotnie zmniejszała szansę wykrycia raka jelita grubego, jeśli tkanki tłuszczowej pozbywano się 2 lata przed rozpoznaniem raka.

Według naukowców istnieje silny związek między nadwagą lub otyłością a ryzykiem raka jelita grubego. Redukcja masy ciała może znacząco poprawić rokowania dotyczące pojawienia się tego rodzaju raka.

Referencje:

  • Yue Xi i in. Global colorectal cancer burden in 2020 and projections to 2040 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8273208/
  • Marcus D. Goncalves i in. „Dietary Fat and Sugar in Promoting Cancer Development and Progression” https://doi.org/10.1146/annurev-cancerbio-030518-055855
  • Marko Mandic i in. Association of Overweight, Obesity, and Recent Weight Loss With Colorectal Cancer Risk https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2804093
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)