Rak jelita grubego (CRC) jest trzecim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i drugim u kobiet na świecie. Jako trzeci najczęściej występujący nowotwór złośliwy i drugi pod względem śmiertelności nowotwór, rak jelita grubego spowodował około 1,9 miliona zachorowań i 0,9 miliona zgonów na całym świecie w 2020 roku.
- Co sprzyja rozwojowi raka jelita grubego?
- Czy otyłość ma wpływ na ryzyko raka jelita grubego?
- Czy redukcja masy ciała może pomóc?
Biorąc pod uwagę, że guzy te rozwijają się w sąsiedztwie światła jelita, nie jest zaskakujące, że istnieje silne powiązanie między stosowaną dietą a pojawieniem się raka. W 2020 r. na świecie CRC odpowiadał za 10% przypadków raka i 9,4% zgonów z powodu raka, czyli zabijał niewiele mniej ludzi niż rak płuc, który odpowiadał za 18% zgonów.
Przewiduje się, że globalna liczba nowych przypadków CRC osiągnie 3,2 miliona w 2040 r. Oszacowano wspomnianą wartość na podstawie prognoz dotyczących starzenia się, wzrostu populacji i rozwoju społecznego.
Co sprzyja rozwojowi raka jelita grubego?
Wzrost częstości występowania CRC przypisuje się głównie zwiększonemu narażeniu na środowiskowe czynniki ryzyka wynikającemu ze zmiany stylu życia i stosowanie diety zachodniej (konserwowane i wysoko przetwarzane mięso czerwone oraz białe; wędliny, parówki itd., mało warzyw i owoców, mała ilość błonnika, duża ilość soli, podaż cukrów o szybkiej kinetyce, dużo produktów o wysokim stopniu przetworzenia).
Czy otyłość ma wpływ na ryzyko raka jelita grubego?
Naukowcy uwzględnili dane od 11887 uczestników, w tym odnotowano ponad 6,4 tysiąca przypadków raka jelita grubego. W momencie rozpoznania raka 62,1% osób miało nadwagę lub otyłość.
Nadwaga o 27% zwiększała ryzyko raka, a otyłość ponad dwukrotnie, z kolei 5-letni wzrost BMI (wskaźnika masy ciała) o 35%.
Czy redukcja masy ciała może pomóc?
Tak, nawet utrata masy ciała 2 kg lub więcej ponad 7,5-krotnie zmniejszała szansę wykrycia raka jelita grubego, jeśli tkanki tłuszczowej pozbywano się 2 lata przed rozpoznaniem raka.
Według naukowców istnieje silny związek między nadwagą lub otyłością a ryzykiem raka jelita grubego. Redukcja masy ciała może znacząco poprawić rokowania dotyczące pojawienia się tego rodzaju raka.
Referencje:
- Yue Xi i in. Global colorectal cancer burden in 2020 and projections to 2040 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8273208/
- Marcus D. Goncalves i in. „Dietary Fat and Sugar in Promoting Cancer Development and Progression” https://doi.org/10.1146/annurev-cancerbio-030518-055855
- Marko Mandic i in. Association of Overweight, Obesity, and Recent Weight Loss With Colorectal Cancer Risk https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2804093