Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób (sercowo-naczyniowych, kancerogeneza itd.)

Niestety, kwasy omega-3 są rzadko spotykane, szczególnie EPA i DHA. Bardziej rozpowszechniony jest kwas α-linolenowy, zawierają go np. orzechy włoskie, olej sojowy, rzepakowy, olej z zarodków pszenicy, lniany. Niemniej ludzie mają złe nawyki żywieniowe i nie dostarczają wystarczającej ilości tłuszczów. Znaczenie ma również prowadzona od kilkudziesięciu lat działalność propagandowa, w której tłuszcze określono wrogiem układu sercowo-naczyniowego.

Większość ludzi nie ma pojęcia o rodzajach tłuszczu, więc uważają, że wszystkie są szkodliwe dla zdrowia, a to nieprawda. Najlepszym przykładem mogą być: oliwa z oliwek (głównie kwasy jednonienasycone), ryby morskie (EPA, DHA), orzechy, migdały oraz suplementy z kwasami omega-3.

Jakie jest prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę?

cukier we krwi

Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotykać prawie 800 mln ludzi! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. ma dotyczyć 12,2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób w wieku 75 lat -79 lat.

Jednak w nowych badaniach stwierdzono, iż liczba diabetyków wzrasta drastycznie nawet w grupie wiekowej 20-30 lat, co nie jest żadnym przypadkiem, tylko wynika z lekceważenia zdrowia przez młodych dorosłych (alkohol, zła dieta, fast food, brak ruchu, narkotyki, niewłaściwe nawyki żywieniowe). Cukrzyca to nie tylko nadmierne stężenie glukozy i insuliny. Wspomniana choroba metaboliczna w sposób bezpośredni zwiększa ryzyko niewydolności serca, udaru mózgu, zawału serca czy pojawienia się nowotworu. Wg prof. dr hab. med. Krzysztofa J. Filipiaka: „W cukrzycy ryzyko zawału serca rośnie o 65%, rozpoznania niewydolności serca o 69%, stenozy aortalnej o 34%, a udaru mózgu o 68%.”

Czy kwasy omega-3 mogą pomóc w cukrzycy typu 2?

Przeprowadzono metaanalizę w celu oceny wpływu kwasów omega-3 na stężenie glukozy we krwi na czczo, insulinooporność i hemoglobinę glikowaną (mierzy stężenie cukru we krwi w ostatnich 2-3 miesiącach, czasu życia czerwonej krwinki). Do przeglądu włączono trzydzieści badań.

Wyniki 

  • W prawie 70% eksperymentów wykazano wpływ suplementacji omega-3 związany z cukrzycą.
  • Stwierdzono, istotny wpływ kwasów omega-3 na obniżenie stężenia cukru we krwi oraz poprawienie tolerancji glukozy (spadła oporność na insulinę).

Ten systematyczny przegląd z metaanalizą wykazał, że suplementacja kwasami omega-3 ma ochronny wpływ na wiele parametrów istotnych dla profilaktyki cukrzycy.

Referencje, badania, literatura:

  • Felipe Mendes Delpino i in. Omega-3 supplementation and diabetes: A systematic review and meta-analysis https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2021.1875977
  • Hong Sun I in. IDF Diabetes Atlas: Global, regional and country-level diabetes prevalence estimates for 2021 and projections for 2045 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34879977/
  • R. Preston Mason i in. Emerging Mechanisms of Cardiovascular Protection for the Omega-3 Fatty Acid Eicosapentaenoic Acid https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/ATVBAHA.119.313286
  • E J Parks Effect of dietary carbohydrate on triglyceride metabolism in humans https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11584104/
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (1)
M-ka

Czyli na masie to bardzo istotny składnik... W zasadzie na masie można używać środków poprawiających wrażliwość insulinową, żeby zmniejszyć ryzyko przyrostu tkanki tłuszczowej, czyli dorzucić działający w ten sposób spalacz tłuszczu.

0