Czy antocyjany z batatów chronią wątrobę?
Antocyjany w ustroju pełnią funkcję antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C i E, koenzym Q10, kreatynina, bilirubina, zredukowany glutation oraz estrogeny. Wiemy, że źródłem związków z grupy antocyjanów, cyjanidyn, delfinidyn mogą być: aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, borówka czernica, jeżyny, malina, poziomka, owoc granatu, żurawina. Mało kto spodziewał się, że antocyjaniny są zawarte również w batatach (słodkich ziemniakach).
Czy bataty mogą chronić wątrobę alkoholików?
Naukowcy badali wpływ antocyjanów pochodzących z purpurowego słodkiego ziemniaka na uszkodzenia wątroby wywołane alkoholem. W pierwszej i drugiej grupie zamiast batatów podawano placebo. Na koniec okresu testowego w pierwszej grupie nie podano alkoholu, w drugiej zastosowano dużą dawkę. W kolejnych 3 grupach podawano: 50 mg, 125 mg lub 375 mg na kilogram masy ciała antocyjanów z purpurowego słodkiego ziemniaka przez 30 dni.
Cztery godziny po ostatniej dawce pokarmu aplikowano silny alkohol (50% etanolu) w dawce 12 ml na kilogram masy ciała. Dawka jest znacząco przesadzona, jeśli chodzi o ludzi (byłby to prawie litr 50% alkoholu dla mężczyzny ważącego 80 kg). Z drugiej strony chciano zbadać ostrą reakcję na etanol.
Po kilkunastu godzinach myszy były poddawane badaniom pośmiertnym. Oceniano wpływ suplementacji antocyjanów z purpurowego słodkiego ziemniaka na uszkodzenia wywołane przez dużą dawkę etanolu. Naukowcy mieli porównanie z grupą, która otrzymała alkohol, ale wcześniej nie była przez miesiąc karmiona batatami. Wyniki pokazały, że wszystkie testowane parametry (markery krwi i wątroby, a także zmiany histopatologiczne tkanki wątroby) uległy poprawie po spożyciu antocyjanów z purpurowego słodkiego ziemniaka.
Dlatego naukowcy sugerują, że spożycie wspomnianej odmiany batatów może odwracać przynajmniej część uszkodzeń wątroby wywołanych regularną konsumpcją alkoholu. To nie znaczy jednak, że opłaca się sięganie po alkohol. Jest on wyjątkowo twardym i szkodliwym narkotykiem, co roku przynosi w Polsce straty ponad 30 mld złotych.
Co prędzej niszczy alkohol, wątrobę czy mózg?
Alkohol, a zanik mózgu i uszkodzenia wątroby - badanie naukowe.
W badaniach przy wykorzystaniu tomografii komputerowej przeprowadzonych na 37 alkoholikach w wieku poniżej 35 lat wykazano, że:
- częstość występowania uszkodzenia mózgu w tej grupie była znacznie większa niż ciężkiego uszkodzenia wątroby
- 59% było upośledzonych umysłowo, a 49% wykazywało atrofię mózgu w tomografii komputerowej, podczas gdy tylko 19% miało marskość.
Wniosek
Upośledzenie umysłowe powodujące niepełnosprawność może być najwcześniejszym powikłaniem przewlekłego alkoholizmu i może pojawić się na wczesnym etapie „kariery” alkoholika.
Badania:
Lee K. i in. Alcohol-induced brain damage and liver damage in young males https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673679921135
Sun H. i in. Purple Sweet Potato (Ipomoea batatas L.) Anthocyanins: Preventive Effect on Acute and Subacute Alcoholic Liver Damage and Dealcoholic Effect https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf405032f
Zdjęcie trochę wprowadza w błąd, bo z treści wynika że chodzi tylko o fioletowe bataty... Antocyjany dają czerwony, niebieski i fioletowy kolor.
Bardzo ciekawe, jak w podobnym badaniu wypadłyby o wiele tańsze produkty, jak czerwona kapusta czy buraki albo herbaty ze wspomnianej aronii czy czarnego bzu...
Cenna uwaga
Tylko teoretycznie ciekawe, bo żal tych biednych myszy.