Naukowcy starali się ustalić, czy istnieje związek między spożywaniem owoców i warzyw (zawartością przeciwutleniaczy w diecie) a ryzykiem rozwoju zapalenia wielostawowego.
Owoce, witamina C a stawy
W Norfolk w Wielkiej Brytanii, w latach 1993-1997 zrekrutowano mężczyzn i kobiety w wieku 45–74 lat. Oceniano, jak się odżywiają i porównano te dane z faktem zachorowania przez 73 uczestników w latach 1993-2001 na zapalenie wielostawowe (obejmujące kilka stawów). Kryteria spełniały dwa lub więcej stawów z obrzękiem utrzymującym się co najmniej 4 tygodnie.
Wyniki badania
Niższe spożycie owoców i warzyw oraz witaminy C wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na zapalenie wielostawowe. Osoby, które dostarczały najmniej witaminy C, były narażone na trzykrotnie większe ryzyko rozwoju zapalenia wielostawowego, w porównaniu do grupy wysokiego spożycia. Stwierdzono też słaby odwrotny związek między spożyciem witaminy E i β-karotenu a ryzykiem pojawienia się zapalenia wielostawowego.
Podsumowanie i wnioski
Pacjenci z zapaleniem wielostawowym spożywali mniej owoców (przez to także witaminy C i innych antyutleniaczy), co wydawało się zwiększać ryzyko zachorowania na tę chorobę.
Referencje, badania, literatura:
D J Pattison i in. Vitamin C and the risk of developing inflammatory polyarthritis: prospective nested case-control study https://ard.bmj.com/content/63/7/843.short