Zielona herbata posiada wiele ciekawych właściwości, w tym niektóre uznawane są za lecznicze. Wszyscy już chyba słyszeli, o wpływie ekstraktów zielonej herbaty na odchudzanie. Nie ma w tym żadnej przesady. Naukowcy podali, że u osób dorosłych, z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty, w porównaniu do podawania placebo.

W ostatnich latach odnotowano też działanie przeciwnowotworowe zielonej herbaty. W XXI wieku ten fakt może mieć duże znaczenie praktyczne, biorąc pod uwagę, iż większość ludzi bezkrytycznie sięga po rakotwórczy alkohol, odżywia się w sposób, który jest zachętą dla raka (cukry proste, produkty w rodzaju mleka nadmiernie stymulujące wyrzut insuliny i pobudzenie osi insulina-IGF-1).

Jak działa zielona herbata?

Istnieje wiele teorii na temat zielonej herbaty, jedna z popularniejszych mówi o wpływie substancji zawartych w liściach na wytwarzanie reaktywnych form tlenu. (RFT) Dlatego większość autorów przypisuje korzystny wpływ zielonej herbaty na ustrój człowieka wysokiej zawartości EGCG (galusanu epigallokatechiny) i innych przeciwutleniaczy. Nadmierne wytwarzanie RFT prowadzi do stresu oksydacyjnego, który odgrywa istotną rolę w patomechanizmie wielu procesów chorobowych (nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, schorzeń neurodegeneracyjnych, czy chorób o etiologii wirusowej, toksycznej lub zapalnej).

Zielona herbata, a funkcje poznawcze

mózg

W pięciu eksperymentalnych badaniach z lat 2008-2010 r. przeprowadzonych na zdrowych uczestnikach wykazano efekty związane z podawaniem L-teaniny w połączeniu z kofeiną. Taka kombinacja nie tylko podniosła skurczowe ciśnienie krwi (wpływ kofeiny na receptory adrenergiczne, co ma wpływ, chociażby, na zdolności wysiłkowe), ale także poprawiła koncentrację i ułatwiła utrzymanie uwagi. Owen i in. również wykazali, że połączenie L-teaniny i kofeiny doprowadziło do skrócenia czasu reakcji i zwiększyło dokładność w trakcie wykonywania zadań.

Połączenie L-teaniny i kofeiny było korzystne, co wykazano w trakcie sprawdzianu funkcjonowania pamięci, dokładności w szybkim przetwarzaniu informacji wizualnej oraz w trakcie weryfikacji zdań, miało również korzystny wpływ na czas rozpoznawania słów. Uczestnicy wykazywali większą czujność, mniejsze zmęczenie, rzadziej skarżyli się na wyczerpanie psychiczne i bóle głowy. Sama l-teanina niekoniecznie była korzystna, co wykazano w toku realizacji rozmaitych testów.

Zielona herbata, a nastrój

Scholey i in. stwierdzili, że spożycie EGCG miało znaczący efekt uspokajający i łagodzący stres. Yoto i wsp. odkryli, że L-teanina zmniejsza podniesienie skurczowego ciśnienia krwi wywołane stresorem, wykonywanym zadaniem. Składnik zielonej herbaty szczególnie korzystnie wpływał na osoby, które reagowały wzrostem ciśnienia krwi o co najmniej 9 mm Hg podczas testów (gdy podawano placebo).

Podawanie zielonej herbaty zmniejszało napięcie i lęk. Kimura i in. stwierdzili, że L-teanina zmniejsza częstość akcji serca wywołaną stresem i ma wpływ na wydzielanie immunoglobuliny A. Zgłosili również zmniejszenie subiektywnie postrzeganych stresu i lęku. Giesbrecht i in. odkryli, że podawanie L-teaniny i kofeiny sprawiło, że ochotnicy byli bardziej czujni i mniej zmęczeni.

Podsumowanie

Zielona herbata nie jest jedynie środkiem odchudzającym, posiada rozmaite, inne właściwości na opisanie których nie ma tu miejsca. Ze względu na spektrum jej działania, poświęcę jej kilka krótszych tekstów, które mogą być łatwiej przyswojone. Może mieć wpływ na funkcje poznawcze, a że człowiek uczy się całe życie, znajdzie zastosowanie nie tylko u studentów w trakcie sesji. Wpływ na nastrój i redukowanie stresu czynią z zielonej herbaty adaptogen.

Referencje:

Mancini E. i in. Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28899506/

Magdalena Donejko, Marek Niczyporuk, Elżbieta Galicka, Andrzej Przylipiak „Właściwości antynowotworowe galusanu epigallokatechiny zawartego w zielonej herbacie” http://www.phmd.pl/api/files/view/29033.pdf

Jerzy Jankun „Why drinking green tea could prevent cancer” https://www.nature.com/articles/42381

Joanna GDULA-ARGASIŃSKA, Małgorzata TYSZKA-CZOCHARA i in. „ROLA WOLNYCH RODNIKÓW W REGULACJI PROCESÓW FIZJOLOGICZNYCH”. http://psjd.icm.edu.pl/psjd/element/bwmeta1.element.psjd-ca5e961d-90ef-4d31-8c1c-66f840d6b4da/c/art_2.pdf

Adrian B. Hodgson, Rebecca K. Randell, and Asker E. Jeukendrup “The Effect of Green Tea Extract on Fat Oxidation at Rest and during Exercise: Evidence of Efficacy and Proposed Mechanisms” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649093/

Willems MET1, Şahin MA2, Cook MD3. “Matcha Green Tea Drinks Enhance Fat Oxidation During Brisk Walking in Females” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29345213

Massimo Donà Neutrophil Restraint by Green Tea: Inhibition of Inflammation, Associated Angiogenesis, and Pulmonary Fibrosis https://www.jimmunol.org/content/170/8/4335.short

RashmiSingh Green tea polyphenol epigallocatechi3-gallate: Inflammation and arthritis https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320510001979

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (1)
marzenayht

Sporo cennych informacji na temat zielonej herbaty

0