Macierzanka tymianek (Thymus vulgaris L.) to roślina o wielu zastosowaniach kulinarnych i leczniczych. W medycynie wykorzystuje się przede wszystkim olejek z tymianku, natomiast ziele tymianku stanowi lubianą i zdrową przyprawę używaną do aromatyzowania zup, sosów, mięs czy sałatek.

Dlaczego warto przyprawiać potrawy zielem tymianku?

ziele tymianku

Przygotowując obfity obiad, spróbuj dodać do niego odrobinę świeżego lub suszonego ziela tymianku. Nada to posiłkowi wyjątkowy smak i aromat, ale też wpłynie pozytywnie na jego walory zdrowotne. Ziele tymianku ułatwia bowiem trawienie, zwłaszcza tłustych, mięsnych potraw. Spożywanie go stymuluje organizm do zwiększenia wydzielania soku żołądkowego i działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, co zapobiega występowaniu dolegliwości żołądkowych.

Czy preparaty z tymianku mogą pomóc w leczeniu różnych chorób?

W lecznictwie ludowym znane jest prozdrowotne działanie ziela tymianku. Preparaty z tej rośliny, a szczególnie z jej olejku, używane są też w nowoczesnej medycynie zachodniej. Macierzanka tymianek pomaga w kurowaniu przeziębienia, zapalenia oskrzeli czy kaszlu odruchowego, a także zaburzeń żołądkowo-jelitowych, na przykład zespołu jelita drażliwego. Tymianek ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, dlatego, jeśli masz problem z trądzikiem, bólem gardła czy nieświeżym oddechem, płukanki z tymiankiem mogą Ci pomóc.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)