Szafran (Crocus sativus L.) jest używany jako przyprawa ze względu na swoje właściwości barwiące i smakowo-zapachowe. Był również stosowany w medycynie tradycyjnej do leczenia różnych chorób.

Głównymi składnikami chemicznymi odpowiedzialnymi za te właściwości są krocyna, krocetyna i safranal. Wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej, w tym między innymi właściwości antygenotoksyczne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe, hipotensyjne, hipoglikemiczne, przeciwhiperlipidemiczne, przeciwdegeneracyjne i przeciwdepresyjne.

Czy szafran wykazuje właściwości odchudzające?

szafran odchudzanie

Naukowcy utuczyli szczury dietą wysokotłuszczową w ciągu 12 tygodni. Badali wpływ suplementacji ekstraktem szafranu i krocyną w kolejnych 8 tygodniach kuracji.

Ekstrakty szafranu (40 i 80 mg/kg), krocyna (40 i 80 mg/kg) i orlistat (20 mg/kg) podawano szczurom przez mieszanie z dietą wysokotłuszczową (HFD) przez 8 tygodni. Mierzono zmiany parametrów antropometrycznych, żywieniowych i profilu lipidowego.

Wyniki:

  • ekstrakt z szafranu znacząco zmniejszał spożycie pokarmu u otyłych szczurów
  • krocyna (80 mg na kg) spowolniła przyrost masy ciała oraz ilości tkanki tłuszczowej
  • krocyna zmniejszała stężenie trójglicerydów i cholesterolu
  • ekstrakt z szafranu poprawiał proporcje frakcji cholesterolu (LDL do HDL)

Ekstrakt z szafranu w walce z miażdżycą i otyłością

Odkrycia te sugerują korzyści ze stosowania ekstraktu szafranu i krocyny w walce z miażdżycą i otyłością. Szafran jest składnikiem np. spalacza Redox Hardcore z ALLNUTRITION. W 2017 r. z powodu chorób sercowo-naczyniowych (w tym miażdżycy) zmarło 17.8 mln ludzi. W 2019 r. 17.9 miliona, co stanowi 32% wszystkich zgonów na świecie. Spośród tych zgonów 85% było spowodowanych zawałem serca i udarem mózgu. Szafran nie tylko może w sposób pośredni redukować ryzyko sercowo-naczyniowe (efekt redukcji masy ciała), ale też modulować stężenie cholesterolu i jego frakcji, co ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia.

Referencje:

Cerdá-Bernad D. Saffron bioactives crocin, crocetin and safranal: effect on oxidative stress and mechanisms of action

Mashmoul M. i in. Effects of saffron extract and crocin on anthropometrical, nutritional and lipid profile parameters of rats fed a high fat diet https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464614001157

Jagannathan R. i in. Global Updates on Cardiovascular Disease Mortality Trends and Attribution of Traditional Risk Factors https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31222515/

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)