Kwas masłowy, który należy do grupy związków zwanych krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (SCFA), stanowi ważny element ochrony jelit. Ten i pozostałe związki z SCFA (np. propionian) wytwarzane są przez bakterie zasiedlające przewód pokarmowy i regulujące m.in. aktywność układu odpornościowego.

Kwas masłowy w jelitach

Do SCFA, poza kwasami masłowym i propionowym, zalicza się również kwasy kapronowy, walerianowy i inne, jednak to kwas masłowy wydaje się przykuwać największą uwagę. Jest on najważniejszym dla komórek nabłonka okrężnicy źródłem energii, dzięki czemu pełni ważną funkcję w kształtowaniu warstwy ochronnej w wewnętrznej wyściółce jelit.

Do jego wzmożonej produkcji dochodzi na skutek konsumpcji niestrawnych węglowodanów, np. błonnika, skrobi opornej, oligosacharydów (m.in. inuliny), czy polioli (m.in. sorbitolu). Odpowiedzialne za to są liczne bakterie naturalnie bytujące w jelitach, w tym gatunki Clostridium, Faecalibacterium prausnitzii, czy Eubacterium i inne. Współczesna, wysokoprzetworzona dieta prowadzi do obniżenia poziomu kwasu masłowego w jelitach. Coraz częściej związek ten można jednak dostarczyć do organizmu za pomocą suplementów diety o stałej wielkości porcji.

Objawy syndromu jelita drażliwego

ból brzucha IBS

Syndrom jelita drażliwego (IBS) lub zaburzenia o zbliżonych do niego skutkach ubocznych mogą dotyczyć nawet 10–30% społeczeństwa, głównie w krajach rozwiniętych i rozwijających się. Objawy IBS są wyjątkowo nieprzyjemne, gdyż dotyczą pracy układu wydalniczego. Osobom z syndromem jelita drażliwego dokuczają skurcze i bóle brzucha oraz biegunki, co może utrudniać aktywność zawodową, naukę, a nawet relacje społeczne. Aspektem komplikującym radzenie sobie z tym schorzeniem jest to, że przewidzenie nadejścia objawów jest trudne lub niemożliwe. Często towarzyszą jednak sytuacjom dystresu psychicznego.

Rola kwasu masłowego przy jelicie drażliwym

Funkcje zdrowotne kwasu masłowego są cały czas odkrywane. Obszarem terapeutycznym, w którym wykazuje wysoki potencjał, jest leczenie zespołu jelita drażliwego. Zapobiega on utracie cennych elektrolitów i wody, co ma duże znaczenie przy zaburzeniach wydalania. Istnieją przesłanki z badań na modelach zwierzęcych świadczące o tym, że kwas masłowy może poprawiać kondycję kosmków jelitowych, regulować perystaltykę jelit, a także obniżać poziomy cytokin prozapalnych.

Co więcej, związek ten sprzyjać może łagodzeniu stresu oksydacyjnego, czy nadwrażliwości receptorów odpowiedzialnych za generowanie bólu. Ponadto obniża podatność na złapanie infekcji pokarmowych, które mogłyby dodatkowo spotęgować wszystkie objawy, a nawet zagrozić zdrowiu.

Reklama

SFD MAŚLAN SODU to doskonałe źródło kwasu masłowego.

Suplementacja diety kwasem masłowym w IBS

Jednym z powodów, dla których w IBS sięga się po suplementy diety z kwasem masłowym (np. pod postacią maślanu sodu) jest fakt, że obciążanie przewodu pokarmowego dużą ilością węglowodanów niestrawnych w schorzeniach jelit może spotęgować objawy. Stąd też trudno jest mówić o możliwości modulowania bariery ochronnej jelit w IBS za pośrednictwem błonnika czy inuliny.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (3)
_GANGSTA_

Z tego co pamietam to popularny kiedys suplement hmb zawieralo rowniez kwas maslowy.

0
gokuson

Tak, nawet pamiętam że HMB z kwasem masłowym polecano na jelita. Jak się okazuje to ten drugi składnik działał ;)

1
lodzianin1

No w końcu w ofercie

4