Kiedy otrzymujemy receptę na leki, uznajemy, że należy je brać i nie zastanawiamy się, czy wchodzą w interakcję z tym, co spożywamy podczas posiłków. A jednak warto się przyjrzeć temu zagadnieniu, ponieważ istnieje wiele produktów spożywczych, które wchodzą w interakcje z lekami i mogą przeszkadzać w ich wchłanianiu. Poniżej przedstawione zostaną najbardziej popularne produkty, na które warto zwrócić uwagę podczas brania różnych leków.
- Grejpfruty i statyny
- Sok pomarańczowy i leki przeciwhistaminowe
- Jarmuż i lukrecja a leki rozrzedzające krew
- Słone potrawy a leki na ciśnienie krwi
Grejpfruty i statyny
Statyny to leki obniżające cholesterol we krwi, są to na przykład Lipitor lub Crestor. Leki te, choć mają pozytywny wpływ na cholesterol, to jednak w połączeniu z grejpfrutami staną się dla naszego organizmu niebezpieczne. Sok grejpfrutowy rywalizuje z enzymem odpowiedzialnym za rozkładanie leków statynowych w organizmie.
Enzym CYP3A4 znajduje się w wątrobie i jelicie cienkim. W korelacji z sokiem grejpfrutowym poziom leku we krwi się zwiększa, a to oznacza nasilenie się skutków ubocznych takich jak bóle mięśni i osłabienie. W przypadku tego typu leków najlepiej jest całkowicie zrezygnować z soku grejpfrutowego.
Sok pomarańczowy i leki przeciwhistaminowe
Cytrusy mają negatywny wpływ na leki przeciwhistaminowe za sprawą naturalnego związku w nich zawartego - furanokumarynu. Może on blokować pracę białek odpowiedzialnych za transport leków przeciwalergicznych w całym ciele, blokując tym ich wchłanianie i odczulanie. Nie trzeba całkowicie eliminować cytrusów z diety, ale w przypadku, gdy mamy zamiar sięgnąć po leki przeciwhistaminowe, dobrze jest zwiększyć dystans czasowy, np. rano cytrusy, wieczorem leki.
Jarmuż i lukrecja a leki rozrzedzające krew
Jarmuż, sałata, szpinak, brukselka i brokuły mogą powodować problemy w przypadku, gdy są spożywane w dużych ilościach przez osoby będące na lekach rozrzedzających krew np. kumadyna, warfaryna. Zielone warzywa liściaste są bogate w witaminę K, a ta odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi, np. zmniejsza krwawienie miesiączkowe. Spożywanie zatem dużej ilości witaminy K może działać przeciwko lekom rozrzedzającym krew.
Lukrecja również ma negatywny wpływ na kumadynę. Zawarta w niej gliceryzyna zbyt szybko ją rozkłada i może zwiększać ryzyko wystąpienia zakrzepów.
Słone potrawy a leki na ciśnienie krwi
Osoby przyjmujące leki zmniejszające ciśnienie krwi powinny uważnie studiować skład pokarmów, aby nie przesadzić z sodem mogącym podnieść ciśnienie krwi. Sugeruje się nie dodawać dodatkowej soli do posiłków, a warzywa w puszkach przepłukiwać wodą.
Lukrecja to nie tylko ta paskudna czarna żelka. Korzeń lukrecji znajduję się w lwiej części herbat owocowych, warto dodać że podnosi ciśnienie krwi