Białka serwatkowe są jednymi z najczęściej stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. W jakich aspektach?

Wpływ na układ odpornościowy

Wykazano, że składniki białek serwatkowych mogą mieć wpływ na odporność. Serwatka zawiera składniki bioaktywne, które mogą zapewnić ochronę przeciw infekcjom i wirusom, wzmacniają odporność, niektórzy naukowcy sugerują, iż mogą przeciwdziałać niektórym typom nowotworów. Trzy rodzaje białek wzmacniają układ odpornościowy poprzez zwiększenie produkcji glutationu: α-laktooalbumina, β-laktoglobulina i laktoferyna. Białko serwatkowe stymuluje produkcję np. IGF-1, insulinopodobnego czynnika wzrostowego, obok korzyści dla rozwoju mięśni, IGF wpływają na zdrowie jelit i gojenie się ran.

koktajle proteinowe

Korzyści i ochrona przed nowotworami

Pacjenci z rakiem poddawani radioterapii lub chemioterapii często nie dostarczają wystarczającej ilości protein, ze względu na nudności i brak apetytu. Białko serwatkowe to doskonały wybór dla osób chorych na raka, ponieważ jest lekkostrawne i bardzo łagodne dla układu pokarmowego. Na dodatek wyniki badań sugerują, iż białka serwatkowe, peptydy oraz inne składniki serwatki mogą chronić przed niektórymi nowotworami. β-laktoglobulina i laktoferyna wzmacniają układ odpornościowy, pośrednio chroniąc przed rozwojem nowotworu. Niektórzy przypisują działanie przeciwnowotworowe białka serwatkowego zawartości aminokwasów siarkowych (cysteina, metionina). Białko serwatkowe wykazuje wpływ ochronny przeciwko niektórym rodzajom nowotworów np. jelit, sutka i okrężnicy.

Wykazano, że regularnie stosowane białko serwatkowe przeciwdziała rozwojowi raka jelita grubego, w odróżnieniu od mięsa. Białko serwatkowe jest źródłem prekursorów (cysteiny) dla syntezy glutationu, który stanowi ważny  element  obrony  przed  stresem  oksydacyjnym. Do najważniejszych funkcji biologicznych zredukowanego glutationu jest „wymiatanie” wolnych rodników (powstają, chociażby w trakcie treningu), pomoc w usuwaniu ksenobiotyków (mamy ich pełno w swoim otoczeniu) i  kancerogenów (również nie brakuje ich w naszym otoczeniu) oraz utrzymywanie prawidłowej struktury i funkcji białek. Dowiedziono, iż równowaga pomiędzy utlenianiem a funkcjami antyoksydacyjnymi w organizmie mają kluczowe znaczenie, chociażby w chorobie niedokrwiennej serca. Synteza glutationu stanowi ważny element obrony ustroju człowieka. Dlatego białko serwatkowe stymuluje odporność, może chronić tkanki ciała przed starzeniem się oraz niektórymi nowotworami.

Koktajl proteinowy każdego dnia - to zawsze ma sens!

Białko serwatkowe może wspomagać wiele ważnych procesów w ustroju człowieka, ponadto jest niskokaloryczne, efektywnie dostarcza bardzo mało energii, dlatego ułatwia odchudzanie. Nie istnieją przekonujące dowody na szkodliwość białka serwatkowego dla wątroby czy nerek, jeśli ktoś nie przekracza zwyczajnego dawkowania podobnego produktu. Niemniej nawet gruba przesada w podaży białka w badaniach nie odbiła się negatywnie na nerkach kulturystów (dostarczali nawet ponad 4 g protein na kg masy ciała).

Referencje, badania, źródła naukowe:

Birsen Bulut Solak Health Benefits of Whey Protein: A Review https://pdfs.semanticscholar.org/f62b/3f7baacc4de99ee20903e1cdd658487a2443.pdf

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)