Wraz ze wzrostem częstotliwość występowania otyłości, obserwuje się wiele niepokojących objawów stwierdzających pogorszenie naszego (jako populacji) zdrowia. Wśród głównych zagrożeń najczęściej wymienia się pogorszenie sprawności układu sercowo-naczyniowego, coraz większa ilość chorych na cukrzycę typu 2, czy też większe ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje chorób nowotworowych. 

  1. Gdzie leży problem? 
  2. Wpływ produktów smażonych na zdrowie - zatrważajace dane
  3. Podsumowanie

Gdzie leży problem? 

smażona żywność

W dużej mierze obwinia się za to coraz powszechniej stosowany model żywieniowy, często nazywany "zachodnim". Charakteryzuje się on ubogością produktów takich jak: surowe owoce, nisko przetworzone warzywa, ryby, nasiona, orzechy, produkty pełnoziarniste. Z drugiej strony z łatwością znajdziemy w niej produkty wysoko przetworzone, o zupełnie innym składzie niż występują w naturze, często są np. pełne tłuszczów trans. 

Wpływ produktów smażonych na zdrowie - zatrważajace dane

Naukowcy z Chin postanowili przyjrzeć się temu, jaki wpływ będzie miało spożywanie produktów smażonych, tak często występujących w diecie "zachodniej" na stan naszego układu sercowo-naczyniowego. Niestety zestawienie jest zatrważające.

Okazuje się, że grupie osób, które najwięcej potraw smażonych, w zestawieniu z tymi, którzy zjadali ich najmniej, znacząco zwiększyło się ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Poszczególne statystyki kształtują się następująco:

  • wzrost o 28% występowania poważnych incydentów sercowo-naczyniowych
  • wzrost o 22% ryzyka występowania choroby niedokrwiennej serca
  • wzrost o 37% ryzyka udaru
  • wzrost o 37% ryzyka występowania niewydolności serca
  • wzrost o 2% śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych
  • wzrost o 3% śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny. 

Polecamy również: Jak bardzo szkodzi żywność przetworzona? Co jeść a czego unikać?

Podsumowanie

W podsumowaniu czytamy, że występuje liniowa zależność między ilością spożywanych smażonych produktów a ryzykiem występowania chorób układu sercowo-naczyniowego. Mówiąc krócej: im więcej zjadamy takich potraw, tym gorzej “czuje się” nasz układ krwionośny.

Bibliografia - link do badania:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33468573/ 

Qin P, Zhang M, Han M, Liu D, Luo X, Xu L, Zeng Y, Chen Q, Wang T, Chen X, Zhou Q, Li Q, Qie R, Wu X, Li Y, Zhang Y, Wu Y, Hu D, Hu F. Fried-food consumption and risk of cardiovascular disease and all-cause mortality: a meta-analysis of observational studies. Heart. 2021 Jan 19:heartjnl-2020-317883. doi: 10.1136/heartjnl-2020-317883. Epub ahead of print. PMID: 33468573.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)