Kawa wykazuje wielorakie działanie prozdrowotne i jest wiązana np. ze spadkiem ryzyka pojawienia się cukrzycy. Naukowcy doszli do wniosku, że nawykowe spożywanie kawy wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Uczestnicy badania, którzy wypijali  4-6 filiżanek lub nawet 6-7 filiżanek kawy dziennie, byli narażeni na mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 w porównaniu z tymi, którzy wypijali mniej niż 2 filiżanki kawy dziennie.

Jednak, czy kawa nie sprzyja pojawieniu się udaru?

W Stanach Zjednoczonych każdego roku dochodzi do 700 000 udarów, które odpowiadają za 165 000 zgonów. Na całym świecie udar jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów. W USA w 2013 r. u rasy białej był piątą przyczyną śmierci (u obu płci; ponad 107 tys. zgonów), u rasy czarnej trzecią (ponad 16 tysięcy zgonów).

Naukowcy ocenili związek między spożyciem kawy a ryzykiem udaru mózgu w ciągu 24 lat obserwacji u kobiet. Przeanalizowali dane z prospektywnej kohorty 83 076 kobiet biorących udział w badaniu Nurses’ Health Study bez wywiadu udaru mózgu, choroby wieńcowej, cukrzycy lub raka na początku badania. Spożycie kawy oceniano najpierw w 1980 r., a następnie powtarzano co 2 do 4 lat, aż do 2004 roku.

Wyniki:

  • odnotowano 2280 udarów, z których 426 było krwotocznych, 1224 niedokrwiennych, a 630 nieokreślonych
  • ryzyko udaru mózgu było niezmienione przy piciu mniej niż 1 filiżanki kawy na miesiąc, a zmniejszone nieznacznie (o 2%) przy wypijaniu więcej niż 1 filiżanki na miesiąc, ale mniej niż 4 na tydzień
  • ryzyko udaru mózgu było mniejsze o 12% przy wypijaniu od 5 do 7 filiżanek kawy na tydzień
  • ryzyko udaru mózgu było mniejsze o 19% przy wypijaniu od 2 do 3 filiżanek dziennie
  • ryzyko udaru mózgu było mniejsze o 20% przy wypijaniu > 4 filiżanek kawy dziennie
  • po korekcie ze względu na wysokie ciśnienie krwi, hipercholesterolemię i cukrzycę typu 2, odwrotna zależność pozostała istotna.
  • związek ten był silniejszy wśród osób, które nigdy i w przeszłości nie paliły
  • inne napoje zawierające kofeinę, takie jak herbata i napoje bezalkoholowe zawierające kofeinę, nie były związane z udarem.

Wnioski

Długotrwałe spożywanie kawy nie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem udaru mózgu u kobiet. Wyniki danych pochodzących z badania sugerują, że spożywanie kawy może nieznacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu.

Komentarz

Wszystkie korzyści z picia kawy da się zniwelować, dodając do niej cukru czy innych źródeł węglowodanów.

Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo:

https://www.cdc.gov/nchs/data/nvsr/nvsr65/nvsr65_02.pdf

Timothy Ingall Stroke--incidence, mortality, morbidity and risk https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15301227/

Esther Lopez-Garcia i in. Coffee Consumption and Risk of Stroke in Women https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.108.826164

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (1)
M-ka

Może wcale nie o kawę chodzi, tylko o regularne chwile relaksu? Kawa czy herbata byłyby tylko środkiem do celu...

0